Naar vraag & antwoord

Welk dier was als eerste in de ruimte? Dieren en planten

Bekijk antwoord
Welk dier was als eerste in de ruimte?

Skiezo Diba stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Wist je dat er dieren zijn die eerder in de ruimte waren geweest dan mensen. Zo konden ze zien of het voor mensen gevaarlijk was om de ruimte in te gaan. Fruitvliegen waren de eerste dieren die de ruimte in gingen. Dit was gedaan door de Amerikanen in 1946.

Het eerste zoogdier dat naar de ruimte werd gestuurd was de hond Laika, die in 1957 meereisde in Spoetnik 2, een Russisch ruimtevoertuig. Jammer genoeg bestond toen de technologie nog niet om Laika levend terug te halen.

Lees ook: Hoe plast een astronaut in de ruimte?

Maandieren

In 1960 kwamen de Russische honden Belka en Strelka met succes in een baan om de aarde en keerden heelhuids wel terug. De Amerikanen importeerde chimpansees uit Afrika en stuurde minstens twee ervan de ruimte in voordat ze een mens lanceerden. Schildpadden die door de Sovjets werden gelanceerd waren de eerste dieren die rond de maan vlogen in september 1968.

Er worden nu nog steeds proefjes gedaan met dier in de ruimte. Maar nu gaan er gewoon mensen mee, om op de dieren te passen. Er zijn nog geen dieren geland op de maan, maar dat kan nog komen...

Weet jij ook...

Waarom raketten de ruimte in kunnen, maar vliegtuigen niet?

Of er een einde is aan de ruimte?

Skiezo Diba stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!