Waarom zijn mais planten in het midden van een veld altijd groter en groener?

Dieren en planten

Het is niet altijd zo dat maisplanten hoger en groener zijn in het midden van het veld, maar het komt wel regelmatig voor. Het heeft met een paar dingen te maken:

Ten eerste is de grond heel erg belangrijk. Wanneer de grond goed bemest is, kan de maisplant beter groeien. Vaak komt de bemesting beter terecht in het midden van het veld dan aan de zijkanten van het veld. Vandaar het verschil.
Vooral ook omdat er vaak slootjes aan de randen van een maisveld liggen. Een mestwagen kan niet te dicht langs de slootkant rijden en daarom is de grond minder vruchtbaar aan de randen.

Een andere oorzaak is dat de grond aan de rand te nat is. Dit is het geval wanneer er een slootje langs het maisveld ligt. Een maisplant is namelijk een tropische plant en de grond mag niet te nat zijn, want dan 'verdrinkt' de maisplant.

Ten slotte kan het licht ook een rol spelen. wanneer er hoge bomen aan de rand van het maisveld staan, houden de bomen het licht tegen. En juist het licht heeft de maisplant nodig om groot en groen te worden!

Weet je trouwens dat er ook een aantal maisdoolhoven zijn in Nederland? In het enorme maisveld is dan een doolhof gemaakt, heel leuk om in te spelen en je leert ook nog leuke dingen over mais. Kijk maar eens hier: maisdoolhof Voorthuizen

Aan dit antwoord hebben meegewerkt: Gert-Jan van de Universiteit Wageningen en Mevr. van Woudenbergh van Maisdoolhof Voorthuizen.