Waarom zeggen we dat ezels dom zijn?

Waarom zeggen we dat ezels dom zijn?
ezel

Ezels worden al van heel lang gezien als domme dieren. Zelfs zo erg dat onze scheldwoorden “oen” en “kluns” daar vandaan komen. ‘Oen” en “Kluns” zijn oude woorden voor gecastreerde ezels. Tegenwoordig noemen we dat vaak net als bij paarden een “ruin”. Sommigen zeggen dat we ezels dom zijn gaan vinden omdat we die scheldwoorden al gebruikten voor domme mensen. Dat klopt niet. Ook bij de oude Grieken was een ezel ook al het symbool voor dom. Zo kreeg Midas ezelsoren als straf voor iets doms dat hij gedaan had. In de bijbel staan ezels niet voor dom maar voor geduld en bescheidenheid. In het verhaal van de profeet Bileam is de ezel zelfs de beschermer van Bileam en praat hij als een mens om Bileam te waarschuwen. Bij de Chinezen hebben ezels de naam erg betrouwbaar te zijn. In hun oude verhalen rijden de “onsterfelijken” op ezels.

“Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen” is een gezegde, dat eigenlijk zegt dat als je twee keer dezelfde fout maakt je dommer bent dan een ezel. Toch klopt dit niet. Er zijn veel andere dieren die zich wel zouden stoten aan dezelfde steen als ze door de bergen lopen. Een ezel zal als hij met zijn voorpoot tegen een steen heeft gestoten dat niet ook met zijn achterpoten doen. Dat is eigenlijk wel slim!

Ezels zijn niet altijd even gemakkelijk. Een ezel die bang is gaat echt niet vooruit en een ezel dingen leren vraagt vertrouwen en geduld.  Ze kunt ze veel leren, maar dan moet je wel leren hoe je dat moet doen. Doe je dat niet goed, dan doen ze niet wat je wilt en gaan ze hun eigen gang. Wellicht zijn mensen de ezel daarom dom gaan noemen, omdat het lijkt alsof ze niet willen leren.

Ian heeft dus helemaal gelijk, ezels zijn niet dom. Het zijn lieve intelligente dieren en erg vriendelijk als jij dat ook bent. Heel veel mensen die ezels hebben zijn gek op hun ezels. Het probleem is soms dat ezels erg oud kunnen worden. Ze worden 35-40 jaar en er zijn gevallen bekend van ezels die wel meer dan 50 jaar oud zijn geworden! Dan gebeurt het dat hun baasje te oud wordt om zelf nog voor de ezels te zorgen. Op de website van de Stichting Opvang Ezels kunnen mensen die graag een ezel willen zien hoe dat werkt.

Bron: Stichting Opvang Ezels

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 45% lol
  • omg 10% omg
  • pff 24% pff
site-footer-logo