Waarom wordt mijn broertje veel vaker door een mug geprikt dan ikzelf?

Dieren en planten
mug

Het is echt waar: sommige mensen worden van nature minder gestoken door muggen dan andere mensen. Hoe kan dat? Willem Wever zocht het uit!

Volwassenen

Volwassenen worden vaker gestoken dan kinderen. Waar dit onderscheid vandaan komt, daarover zijn onderzoekers het niet met elkaar eens.

Geur

Het afgeven van geurstoffen door onze huid lijkt een belangrijke aantrekkingskracht te hebben voor muggen. Onze huid geeft veel verschillende geurstoffen af. Hierdoor is het moeilijk te bepalen door welke (combinatie van) geurstof(fen) muggen nu precies worden aangetrokken. Muggen hebben voelsprieten waarmee ze de geurstoffen kunnen herkennen. De precieze locatie van zijn slachtoffer bepaalt de mug ook met deze voelsprieten maar dan met een warmtesensor.

Aantrekkelijkheid

Een andere mogelijkheid is dat sommige mensen juist een voor muggen minder aantrekkelijke stof produceren en op deze manier muggen op afstand worden gehouden. Als we zouden weten welke stof dit is zouden we dat ook kunnen gebruiken in antimuggen middelen.

Vrouwtjes

Weet je eigenlijk waarom muggen steken? Het is niet zo dat alle muggen steken, de vrouwtjes hebben het bloed (de eiwitten) nodig om eieren te leggen en zij zijn het dan ook die zich volzuigen met jouw bloed. De voelsprieten werken alleen als er bloed nodig is om een slachtoffer op te sporen.

Malaria

In landen waar Malaria of Dengue heerst (dat zijn ziektes die door muggen worden overgebracht), willen ze dus heel graag weten hoe je kunt voorkomen dat een mug jou als slachtoffer uitkiest. Er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar de vraag waarom muggen voorkeur hebben bij het uitzoeken van hun slachtoffers.