Waarom moet je een tetanusprik als een hond je bijt en niet als hij likt?

Dieren en planten
hond prik

De tetanusprik is nodig om je te beschermen tegen een bacterie met de moeilijke naam 'Capnocytophaga canimorsus'. Deze bacterie komt voor in straatvuil en aarde.

Wond

Omdat honden veel buiten zijn en vaak alles in hun bek nemen, kan deze bacterie ook in de bek van de hond zitten. De bacterie kan zich alleen voortplanten in een omgeving waar weinig zuurstof is, zoals een diepe wond. Als je een beet van een hond krijgt, kunnen de bacteriën in de wond komen.

Bekijk ook: Waarom jankt mijn hond als zij bepaalde muziek hoort?

Likje

Een tetanusprik halen, zorgt ervoor dat je niet ziek wordt. Als je alleen een lik van een hond krijgt, komen er geen bacteriën in je lichaam. De bacteriën die de hond in zijn bek heeft, blijven op je huid. Als je bent gelikt door een hond moet je dus wel goed je handen wassen!

Fabel

Het is niet waar dat een open wond sneller geneest als je een hond eraan laat likken. Sterker nog, het is net zo gevaarlijk als de beet van een hond. Omdat de bacteriën van de tong dan ook in de open wond komen. Toch zeggen veel mensen dat de tong van een hond schoner is dan een keukendoekje. Is dat ook zo?

Weet jij ook...

Waarom honden en katten achter elkaar aan zitten?

Hoe dieren voor film en tv worden getraind?