Waarom heeft een leeuw manen?

Dieren en planten
leeuw manen

Een leeuw herken je aan zijn prachtige manen. Maar wist je dat alleen het mannetje manen heeft en het vrouwtje (de leeuwin) niet?

Mannetjes en vrouwtjesleeuw

De mannetjesleeuw is groter en zwaarder dan het vrouwtje. Hij kan wel 250 kilo wegen! De manen van de leeuw wegen gelukkig niet zo zwaar, anders zou de leeuw niet soepel kunnen bewegen. Veel hoeft de leeuw trouwens niet te bewegen, want het is de leeuwin die op jacht gaat.

Nut

Een leeuw heeft niet voor niets manen. Ten eerste lijkt hij veel groter door zijn manen en kan hij zo indringers afschrikken. Ten tweede beschermen de manen de leeuw tegen klauwen en kaken tijdens het vechten met andere dieren. Want vechten doet de leeuw wel!.

Welpjes

Jonge leeuwen (welpjes) krijgen vanaf hun derde jaar manen. Wanneer ze manen krijgen betekent dat ze de groep moeten verlaten en op eigen benen moeten staan.

Kleurverschil

Deze manen zijn eerst lichtbruin van kleur. Hoe ouder de leeuw wordt hoe donkerder zijn manen worden. De manen kunnen zelfs bijna zwart worden. Leeuwinnen zijn gek op leeuwen met donkere manen, dus wat dat betreft hoeven oude leeuwen zich geen zorgen te maken dat hun manen hun leeftijd verraden. De manen van de leeuw kunnen 25 cm lang worden.