Waarom is er geen varkensmelk?

Dieren en planten
varkens

Biggetjes drinken net als kalfjes en geitjes melk bij hun moeder. Toch wordt er wel koeienmelk en geitenmelk verkocht maar geen varkensmelk. Dat komt omdat de biggen alle melk van hun moeder zelf opdrinken.

Uier

Een koe slaat de melk die ze maakt op in haar uier. Hier kan het kalfje van drinken, maar de uier kan ook door de boer gemolken worden. Anders dan een koe, slaat een zeug (een vrouwtjesvarken) de melk niet op in een uier, de biggetjes drinken de melk meteen op. De zeug heeft dus geen melk ‘over’ voor de boer.

Varkens melken

Toch kun je een varken soms wel melken. Normaal moeten de biggetjes eerst goed tegen de spenen duwen om de melk vrij te laten komen. Maar bij de eerste melk na de geboorte (de biest) komt de melk er wat gemakkelijker uit. Op dat moment zou je het varken eventueel kunnen melken, maar dat is niet makkelijk om te doen.

Onhandig

Wist je dat een zeug voor haar biggen wel 14 spenen heeft! Een behoorlijk werk als je die allemaal zou moeten melken voor een heel klein beetje melk. Bovendien is de biest heel belangrijk voor de gezondheid van de kleine biggetjes.

Je kunt een varken dus soms wel melken, maar dat is zoveel werk voor zo weinig melk dat het niet wordt gedaan.

Bron: Productschappen Vee, vlees en eieren

Meer interessante feitjes

» Bekijk ook hoe een koe melk kan blijven geven.

» Lees ook waarom een varken een krulstaart heeft.