Kunnen dieren ook allergie hebben?

Dieren en planten
Een kat die jeuk heeft

Jazeker! Niet alleen mensen kunnen allergisch voor iets zijn; ook dieren kunnen behoorlijk veel last van allergie hebben.

Wat is een allergie?

Een allergie is eigenlijk een hele sterke reactie van het afweersysteem in het lichaam op stoffen van buitenaf. Bij een eerste contact met zo’n stof reageert het afweersysteem door het aanmaken van afweerstoffen en afweercellen. Bij een volgend contact met dezelfde stof begrijpt het lichaam hoe het moet reageren. Echter, bij allergiepatiënten reageert het afweersysteem maar een klein beetje of helemaal niet, en ontstaat er een allergische reactie, zoals jeuk of ontstekingen.

De lente

In de lente gaat alles weer bloeien. Bijna iedereen vindt dat heel leuk, maar voor mensen met hooikoorts kan dat knap lastig zijn. Maar niet alleen mensen kunnen allergisch zijn voor stuifmeel van grassen en bomen – honden kunnen er ook hard van niezen en tranen en last krijgen van jeuk. Ze likken en bijten dan aan hun ondervoeten of schuren met hun kop langs de vloer of de muur. Dit kan weer leiden tot huidontstekingen.

Huidschilfers

Er zijn ook honden en katten die allergisch zijn voor menselijke of dierlijke huidschilfers! Sommige honden zijn zelfs allergisch voor huidschilfers van andere honden. Veel dieren zijn allergisch voor het speeksel van vlooien. Ze krijgen dan na verloop van tijd al na één enkele vlooienbeet over het hele lichaam uitslag en jeuk. Dieren kunnen ook contactallergie krijgen (overgevoeligheid van de huid voor bijvoorbeeld plastic, linoleum, verf of schoonmaakmiddelen) en allergische reacties krijgen na het geven van medicijnen.

Fretten

Fretten zijn populaire huisdieren, die erg gevoelige luchtwegen hebben. Huisstofmijt kan bij fretten allergische reacties veroorzaken. Als je een fret binnenshuis houdt, moet je dus veel stofzuigen en schoonmaken; anders gaat hij hoesten, niezen en snotteren! Fretten die buitenshuis worden gehouden, hebben meestal nergens last van. Veel paarden zijn allergisch voor de kleine mugjes van het geslacht Culicoides. Paarden met deze allergie kunnen het beste later buitengezet worden en 's avonds weer vroeg op stal, want deze mugjes 's morgensvroeg en als het begint te schemeren actief. Paarden met deze allergie kunnen eczeem op de staart en bij de manen krijgen.