Hoeveel kuikens kan een kip krijgen?

Dieren en planten
Kuikens

Een kip kan vanaf het voorjaar tot de herfst iedere dag een ei leggen, maar uit deze eieren komen alleen kuikens als de kip er ook op gaat broeden. Niet iedere kip broedt zijn eieren uit, want er zijn broedkippen en legkippen. De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden.

Legkippen

Legkippen leggen eieren die niet worden bevrucht door een haan en dus een ei blijven die je kunt kopen in een doosje in de supermarkt.

Broedkippen

De broedkippen broeden wel de eieren uit tot kuikens. Broedkippen leggen niet allemaal even veel eieren, dat is per ras verschillend.

Krielkip

Een kippenras als de ‘krielkip’ is bijvoorbeeld erg broeds. De krielkip kan wel drie keer per jaar broeds zijn en een nest met eieren leggen. In dat nest zitten ongeveer 10 eieren. Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!

Gelukkig geven kippen geen namen aan hun kuikens, want dat zou wel heel lastig zijn om allemaal te onthouden ;-)!

Bron: kippenboerderij de Aalshof