Hoe kun je zien dat een boom ziek is?

Dieren en planten
paddestoel

Het is niet makkelijk te zien of een boom ziek is. In augustus is het beste te zien hoe het met een boom gaat. De groeiperiode is dan vrijwel voorbij maar het is nog geen herfst.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zieke boom kunt herkennen. Deze symptomen verschillen per soort boom, dat maakt het extra moeilijk te zien of een boom gezond of ziek is.

Paddenstoelen

Paddenstoelen die tegen een boom zijn gegroeid geeft een teken dat een boom ziek is. Zwammen kunnen namelijk niet overleven op een gezonde boom. Ze tasten het hout aan en breken de boom af.

Slijmvloedbacterie

Een slijmvloedbacterie op een boom is ook geen gezond teken. Wanneer er een tak is afgebroken is dat een ingang voor een bacterie. Deze bacterie gaat tussen de schors van een boom zitten en wordt een zwarte smurrie. De groei van een nieuwe kroon in de kroon van de boom is een teken van stress. De kroon is het gedeelte van de boom waar de stam overgaat in takken.

Andere symptomen die een zieke boom kan hebben zijn:

  • bladeren krullen om
  • bruine vlekken op de bladeren
  • bladeren worden geel en krullen om
  • er zitten nog maar heel weinig bladeren aan de boom
  • de kruin wordt kaal omdat de bladeren er al in juni afvallen
  • veel last van insecten

Bomen worden ziek door toedoen van de mens. De mens brengt beschadigingen aan waardoor de conditie van de boom wordt aangetast en bacteriën en schimmels hun gang kunnen gaan. Er zijn verschillende manieren om de boom weer beter te maken. Een voorbeeld is bijmesten als er niet genoeg voedsel in de grond zit. Genoeg voedsel is namelijk nodig om de boom in optimale conditie te brengen.