Podcast: Toen was ik 12

Geschiedenis
Toen was ik 12

Hier kun je luisteren naar de podcast Toen was ik 12 van Willem Wever. 

Je kan de serie ook beluisteren via StitcheriTunesPocket Casts en Spotify.

Toen was ik 12

Dit is Toen was ik 12. De podcast van Willem Wever, waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.

Gemaakt door: Lyda van Westen, Andre Broertjes, Maarten Bleumers, Evelien Veldboom, Josephine Hoogland, Robin Peters, Geesje Oostland, Rudy Mackay, Michaël van Putten & Stefan Stasse.

Seizoen 2

Dit zijn de afleveringen van seizoen 2.

Henny Dormits is 12 jaar oud als ze moet onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze is Joods, en verstopt zich samen met haar familie voor het Duitse leger, dat alle Joden wil oppakken. Op een donkere avond, in het grootste geheim, verhuist Henny naar een schuilplek in een klein achterhuis zonder daglicht. Henny moet alles achterlaten waar ze van houdt; haar kamer, haar bed, haar boeken, haar spulletjes. Ze is elke dag bang dat iemand haar familie ontdekt en verraadt. Hier hoor je het verhaal van Henny, die nu 91 jaar oud is.

Het is oudjaarsavond en dat betekent feest! Ook in Volendam, waar Linda woont. Op de laatste avond van 2000 gaat ze met haar vriendinnen naar 't Hemeltje, een populaire kroeg in het dorp. Daar is het heel druk en onwijs gezellig. Maar vlak na middernacht vliegt de kerstversiering op het plafond in brand. Vanaf dat moment verandert alles.

In deze aflevering hoor je het verhaal van Nora. In de Tweede Wereldoorlog, wordt ze vastgezet in een Jappenkamp in Nederlands-Indië. De omstandigheden in het kamp zijn slecht. Er is bijna geen eten, heel weinig water en veel mensen worden ziek. Ook de moeder van Nora wordt ziek. Zo ziek, dat ze uiteindelijk overlijdt, net voordat het kamp in augustus 1945 wordt bevrijdt. Nora overleefd de oorlog gelukkig wel, net als haar vader.

‘Op een onbewoond eiland, Het Tietenlied, Tweedehands jas,’ ... zing jij ook nog de liedjes van Kinderen voor Kinderen mee? Alweer 40 afleveringen zijn er geweest, maar hoe ging dat bij die allereerste keer in 1980? Annemieke mocht toen ook een liedje zingen. En niet zomaar één: Wa Wa Wa Waanzinnig gedroomd, dat een grote Kinderen voor Kinderen-hit zou worden. Luister naar een nieuwe aflevering van Toen was ik 12 de Podcast!

In deze aflevering hoor je het heftige verhaal van Britt. Zij mag in 2009 met haar vader en moeder mee naar Apeldoorn om Koninginnedag te vieren. De hele koninklijke familie zal in een optocht langskomen en ze kijkt er vooral naar uit om Maxima te zien. Maar dan gebeurt er iets vreselijks: Een man rijdt met zijn auto dwars door het publiek heen. Britt raakt zwaargewond en haar moeder komt er zelfs bij om het leven. Een dag die alles veranderde.

In de jaren 60 veroveren vier jongens uit Engeland de harten van tieners op de hele wereld. Ze noemen zichzelf ‘The Beatles’ en zullen één van de bekendste popgroepen uit de geschiedenis worden. Klaartje heeft haar kamer volhangen met posters van één van hen, zelfs op het plafond zodat ze vanuit bed naar hem kan staren: gitarist George Harrison. Ze is verliefd op hem. Dan hoort Klaartje dat The Beatles naar Nederland komen, daar moet ze natuurlijk bij zijn! Klaartje vertelt hoe het haar lukt om bij het enige concert van The Beatles in Nederland te zijn, op 6 juni 1964.

Het is al laat en André zit voor de televisie. Dit is het moment waar hij al dagen, weken, maanden naar uit kijkt. Het is als een droom die uitkomt. Vanavond gaan er mensen landen op de Maan! Het flikkerende zwart-wit beeld is te zien op televisies over de hele wereld. De hele mensheid staart vol spanning naar de beelden van de astronauten honderdduizenden kilometers boven hun hoofd. André houdt zijn adem in… The Eagle Has Landed! Dit is het spannende verhaal van de maanlanding in 1969 verteld door André Kuipers.

Toen was ik 12 vodcast: De maanlanding
Bekijk de vodcast van de aflevering over de maanlanding

In deze aflevering vertelt astronaut André Kuipers het verhaal over de eerste maanlanding. Dit maakte hij mee toen hij 12 jaar oud was. Door ‘kunstmatige intelligentie’ komen bij deze aflevering mooie beelden die passen bij het verhaal. Zo kunnen ook dove en slechthorende mensen het verhaal van André Kuipers beleven.

Stel je voor, je gaat lekker op tijd naar bed want morgen moet je weer naar school. Net als altijd. Maar dan breken opeens de dijken door, terwijl je ligt te slapen. De zee slokt grote delen van Nederland op. In het Zeeuwse dorp Nieuwerkerk waar Mina woont, wordt rond zes uur 's morgens hard op de deur gebonkt. Het water komt eraan! Klim de daken op! Dit is het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door Mina Verton-Kooijman.

Toen was ik 12 vodcast: De watersnoodramp
Bekijk de vodcast van de aflevering over de watersnoodramp

Dit is het spannende verhaal van de Watersnoodramp van 1953, verteld door Mina Verton-Kooijman. Door het gebruik van 'kunstmatige intelligentie' zijn er door een computer beelden bij deze podcastaflevering gemaakt. Ook dove en slechthorende mensen kunnen zo het heftige verhaal van Mina volgen.

We waren dit jaar zo dichtbij, maar het ging wederom net niet door: de Elfstedentocht. Dat was anders in januari 1997... Erwin en zijn vader zitten vol spanning voor de televisie, net als de rest van Nederland. Het zal toch niet? Jawel! It Giet Oan! De friese wateren zijn bedekt met kilometers lange - en centimeters dikke - ijslagen. De tocht der tochten kan worden geschaatst! Erwin wacht er al jaren op. Hij moedigt zijn vader aan, die door vrieskou schaatst. Dit is nog steeds de laatste elfstedentocht, en Erwin, die was erbij.

Toen was ik 12 vodcast: De Elfstedentocht
Vodcast bij deze aflevering

Ook bij de aflevering over de Elfstedentocht is een vodcast gemaakt. De computer heeft zelf de beelden gezocht bij het verhaal van Erwin. In januari 1997 maakte hij de laatste Elfstedentocht mee.

Seizoen 1

Dit zijn alle afleveringen van seizoen 1. 

Voor Pamela is het een zondag zoals er zoveel zijn geweest. Oké, het is twee dagen voor haar twaalfde verjaardag, maar ze is gewoon gaan buitenspelen en gaan zwemmen met haar beste vriendin. Dan stort er een vliegtuig boven op een flat in haar woonwijk de Bijlmer. Precies de flat waar zij naartoe op weg was om langs te gaan bij haar andere beste vriendinnetje.

Podcast toen was ik 12
Luister en bekijk deze aflevering van Toen was ik 12 in een video.

Sandra zit in de klas. Het eerste uur Engels. Schuin voor haar zit Marieke, die zich omdraait en net iets te hard fluistert: "Heb je het al gehoord van Doe Maar? Ze zijn uit elkaar!" Sandra gelooft het niet, maar het is echt waar. Middenin de klas stromen de tranen over haar wangen.

Podcast Toen was ik twaalf: Laatste concert Doe Maar
Bekijk de aflevering van Toen was ik 12 over Doe Maar!

Geert heeft zich verslapen en moet van zijn moeder snel naar school. Het lijkt een normale maandagmorgen, en alle kinderen vertellen in de kring wat ze dat weekend gedaan hebben. Dan komt er een man in een lange leren jas de klas in lopen. En gebeurt er iets wat sindsdien nooit meer is gebeurd in Nederland. Een gijzeling op een basisschool.

Toen was ik 12: gijzeling Bovensmilde
Van deze aflevering is een animatievideo gemaakt. Bekijk het hier!

Raya loopt met haar zus in de winkelstraat om nog snel een cadeautje voor Moederdag te kopen. Dan belt haar moeder. Er was een knal en er komt rook uit een gebouw vlak bij hun huis. Nieuwsgierig als ze zijn, springen Raya en Chanel terug op de fiets. Dan is er een tweede knal. Iedereen begint te rennen. Zelfs alle huisdieren, katten, honden, konijnen, rennen mee. Raya had geen idee waar haar ouders en broer waren.

Podcast Still
Luister én bekijk de aflevering in deze animatievideo.

Een podcast van Willem Wever waarin spannende verhalen worden verteld die echt gebeurd zijn. Want soms ben je, zonder dat je het weet, onderdeel van een grote gebeurtenis uit de Nederlandse geschiedenis.