Waarom rijden auto's niet op zonne-energie?

Wetenschap & Techniek
een auto die op zonne-energie rijdt

Lastig

Het is erg lastig om gewone auto's helemaal op zonne-energie te laten rijden. Er is een erg groot zonnepaneel nodig om genoeg energie te binnen te halen om een auto te laten rijden. Studenten van de TU Delft zijn al een aantal jaren bezig om auto's puur op zonne-energie te laten rijden.

NUNA

Zij hebben een speciale auto ontwikkeld: de NUNA. Ze hebben de NUNA5 gebouwd. Met de NUNA5 doen ze mee op de World Solar Challenge in Australië. Met de voorgaande NUNA's hebben ze al veel prijzen in de wacht gesleept. De NUNA5 heeft 6 vierkante meter (anderhalf keer zo groot als een schoolbord) aan zonnecellen op het dak om genoeg energie te krijgen. Zelfs dan kan Nuna5 alleen rijden omdat hij super zuinig is.

Stofzuiger

Nuna5 gebruikt namelijk evenveel stroom als een stofzuiger. En de auto weegt maar 160 kilo, veel lichter dan een gewone auto. Een normale auto gebruikt veel meer energie dan Nuna5. Een normale auto zou dus nog veel meer zonnecellen op zijn dak moeten hebben, in dat geval zouden auto's haast even groot als bussen moeten worden. Het is natuurlijk wel mogelijk om auto's een beetje op zonne-energie te laten rijden. Je hebt vast wel op het nieuws gehoord over elektrische auto's. Als je op dat soort auto's een klein zonnepaneel op het dak legt, dan kan de auto voor een deel zijn stroom binnenkrijgen via de zon. In Nederland rijden er wel al auto's op elektriciteit.

Oplaadpunten

Op korte termijn is het de bedoeling dat er in heel Nederland oplaadpunten komen, zodat je je elektrische auto overal op kunt laden (net zoals je overal benzine kunt tanken). En die elektriciteit kan natuurlijk ook groen zijn, bijvoorbeeld van zonne-energie. Deze vraag is beantwoord door: Jesper Wentink van het Nuon Solar Team.