Hoe wordt verf gemaakt?

Wetenschap & Techniek
potten verf met kwasten

Veel soorten
Er bestaan heel veel verschillende soorten verf. Bijvoorbeeld waterverf, olieverf en aquarelverf om een schilderij mee te maken. En acrylverf en latex om meubels en muren mee te verven.

Drie delen
De meeste verf bestaat uit drie delen. In vrijwel elke verf zitten pigmenten (een soort verf in poedervorm). Het pigment bepaalt de kleur van de verf. Dan is er bindmiddel. Dit zorgt ervoor dat de verf na de droging goed blijft zitten. Dit bindmiddel is vaak een soort hars. Het laatste deel is een oplosmiddel. Dit maakt de verf dunner zodat het makkelijk aan te brengen is.

Ook leuk om te lezen: Hoe wordt een graffiti spuitbus gemaakt?

Verffabriek
Verf wordt gemaakt in een verffabriek. In een verffabriek mengen ze het pigment, het bindmiddel en het oplosmiddel in precies de juiste verhoudingen door elkaar. Dat mengen is zo moeilijk nog niet.

Kleurcode
Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat elke pot verf van dezelfde kleur ook echt dezelfde kleur heeft. Daarom heeft elke kleur een eigen kleurcode. Die code bestaat uit cijfers en letters en die staan dan weer voor verschillende basiskleuren en de verhoudingen. Zo kan de fabriek steeds weer dezelfde kleur verf maken.