Hoe werkt een afstandsbediening?

Wetenschap & Techniek
een zwarte afstandsbediening

Infrarood

De meeste afstandsbedieningen werken op een manier die je niet echt met je ogen kunt zien, infrarood genaamd. Als je op een knop van de afstandsbediening drukt, gaat er een seintje naar het lampje vooraan je zapper. Dit lampje geeft een infrarood knipperlicht af. De televisie heeft vooraan een klein vlakje waarmee deze codes worden ontvangen. Gelukkig snapt je TV dan ook wat de bedoeling is.

Snelheid

Dat komt door de snelheid van het knipperende licht. Stel je ziet een videoclip die je goed wilt kunnen horen. Dan druk op je de knop 'volume harder'. Dat lampje stuurt dan infrarode knipperlichtjes zodat de televisie weet dat het volume omhoog moet. Wanneer er daarna reclame komt en je dus snel naar een andere zender zapt, gaat het licht op een andere manier knipperen. Dan weet de televisie 'hé, de kijker wil een andere zender'. Pfff, dat scheelt dan weer een keertje opstaan.

Televisie

Elke functie van je afstandsbediening (harder, zachter, zender vooruit, zender terug) wordt dus door middel van infrarode knipperwoordjes aan je televisie doorgegeven. De codes voor je zapper werken trouwens niet op elke televisie want elk merk heeft weer een andere 'taal' afgesproken. Er zijn trouwens ook leuke grapjes uit te halen. Pak stiekem de afstandsbediening van je ouders en neem deze mee naar buiten. Als het goed is, kun je door het raam heen de televisie bedienen. Zij zullen denken dat de televisie op hol is geslagen :).