Wie heeft Disney bedacht?

Geschiedenis
Disney

Disney is bedacht door Walter Elias Disney. Hij was een Amerikaanse producent, ontwerper, schrijver en regisseur.

Het begin van Disney

Toen Walter jong was, wilde hij al tekenaar worden. Hij begon een cursus striptekenen en ging naar de kunstacademie. Op zijn 22e kocht hij samen met zijn broer Roy een studio. Hier maakten ze tekenfilms. Dit waren meestal korte, grappige filmpjes over dieren.

In 1928 maakte Walt Disney zijn eerste drie Mickey Mouse-filmpjes. Dit is al heel lang geleden, toen was je oma waarschijnlijk nog niet eens geboren! Na Mickey Mouse maakte hij filmpjes over de drie biggetjes en Donald Duck.

De eerste film

In 1937 ontstond de eerste echte speelfilm: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het was een groot succes, waardoor Walter en Roy meer lange speelfilms wilden maken. Hiervoor verhuisden ze naar een grotere studio, die ze Walt Disney Studio’s noemden. Daar konden ook meer tekenaars en animators worden aangenomen.

Lees ook: Hoe word je striptekenaar?

Steeds groter

Totaal werkten er wel 1100 mensen in de studio! In 1966 overleed Walter Disney tijdens het maken van de film Jungle Book. De Walt Disney Studio’s bleven bestaan en groeiden uit tot een groot bedrijf.

Dit wordt tegenwoordig “The Walt Disney Company” genoemd. Er worden nu niet alleen films meer gemaakt, maar ook muziek, theater en televisie. Zo is de zender Jetix ook van het Disney bedrijf. En er zijn natuurlijk ook nog vijf Disney attractieparken, die gebaseerd zijn op de tekenfilms van Walt Disney.

Weet jij ook...

Hoe je een striptekening maakt?

Hoe 3D-films worden gemaakt?