Wie is Aletta Jacobs?

Geschiedenis
Aletta Jacobs

Dokter

Aletta Jacobs was een Nederlandse vrouw die graag dokter wilde worden. Ze kon alleen geen dokter worden, want vrouwen mochten niet studeren. Aletta dacht daar heel anders over! Ze probeert er alles aan te doen om toch te kunnen studeren.

Oneerlijk

Aletta Jacobs groeide op in de negentiende eeuw. Mannen waren de baas en vrouwen mochten bijna niets. Aletta Jacobs vond dat oneerlijk. Haar hele leven knokte Aletta daarom voor de rechten van vrouwen. Zij wilde bijvoorbeeld dat vrouwen net als mannen op de universiteit konden studeren. Het lukte Aletta om ervoor te zorgen dat ook vrouwen mochten studeren. Zelf was Aletta dan ook de eerste vrouwelijke student in Nederland.

Moderne gedachte

Toen Aletta arts was, was ze heel modern voor haar tijd. Als eerste persoon in Nederland gaf zij seksuele voorlichting. Ook zag Aletta in haar dokterspraktijk veel winkelmeisjes met allerlei medische klachten. Dat kwam, doordat ze tijdens hun werk wel vijftien uur achter elkaar moesten staan! Aletta zorgde ervoor dat winkels verplicht werden stoelen voor hun personeel te regelen.

Vrouwenkiesrecht

Een van haar grootste successen was het algemeen vrouwenkiesrecht. Aletta vond dat vrouwen net zo goed het recht hadden om te stemmen als mannen. In 1919 was het dan ook zover. Vrouwen kregen voor het eerst in de geschiedenis het recht om naar de stembus te gaan.