Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk z’n oor af?

Geschiedenis
Willem Wever

Vincent van Gogh is een bekende Nederlandse schilder uit de 19e eeuw. Hij tekende veel zelfportretten, landschappen en bloemen in een eigen stijl. Vincent van Gogh heeft zijn oor afgesneden. Waarom deed hij dat?

Ziek

Over de ziekte van Van Gogh is veel geschreven en gespeculeerd. In zijn eigen tijd dachten doktoren dat hij leed aan een bepaalde vorm van epilepsie. Van Gogh leed echter ook aan bewustzijnsstoornissen, hij had depressies en zelfmoordneigingen en psychotische verschijnselen.

Slechte en goede periodes

Daarbij was duidelijk sprake van slechte periodes ('aanvallen', variërend van enkele dagen tot een aantal weken) en goede periodes, waarin hij heel rustig was en zich geconcentreerd aan zijn werk wijdde. Ook dronk Vincent van Gogh graag absint, een alcoholisch drankje, wat niet goed was voor zijn gezondheid. En hij was vaak eenzaam. 

Hallucinaties

Toen Van Gogh een stukje van zijn (linker)oor afsneed, zat hij ook in zo'n slechte periode, waarbij hij niet goed sliep en allerlei hallucinaties had. Zijn zelfverminking wordt vaak beschreven als een daad uit woede of wanhoop vanwege het dreigende vertrek van schilder Gauguin, maar de belangrijkste oorzaak was waarschijnlijk een opkomende aanval van zijn ziekte.

Krantenartikeltje

Over het incident zelf zijn weinig feiten bekend; alleen een klein krantenartikeltje en de latere, sterk gekleurde beschrijving van Gauguin is overgebleven.