Naar vraag & antwoord

Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk z’n oor af? Geschiedenis

Bekijk antwoord
Waarom sneed Vincent van Gogh eigenlijk z’n oor af?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Ziek
Over de ziekte van Van Gogh is veel geschreven en gespeculeerd. In zijn eigen tijd dachten doktoren dat hij leed aan een bepaalde vorm van epilepsie. In samenwerking met Anno wordt er iedere week een geschiedenisvraag beantwoord. Van Gogh leed echter ook aan bewustzijnsstoornissen, hij had depressies en zelfmoordneigingen en psychotische verschijnselen.

Slechte en goede periodes
Daarbij was duidelijk sprake van slechte periodes ('aanvallen', variërend van enkele dagen tot een aantal weken) en goede periodes, waarin hij heel rustig was en zich geconcentreerd aan zijn werk wijdde. Ook dronk Vincent van Gogh graag absint, een alcoholisch drankje, wat niet goed was voor zijn gezondheid. En hij was vaak eenzaam. 

Hallucinaties
Het oorincident Toen Van Gogh een stukje van zijn (linker)oor afsneed, zat hij ook in zo'n slechte periode, waarbij hij niet goed sliep en allerlei hallucinaties had. Zijn zelfverminking wordt vaak beschreven als een daad uit woede of wanhoop vanwege het dreigende vertrek van Gauguin, maar de belangrijkste oorzaak was waarschijnlijk een opkomende aanval van zijn ziekte.

Krantenartikeltje
Over het incident zelf zijn weinig feiten bekend; alleen een klein krantenartikeltje en de latere, sterk gekleurde beschrijving van Gauguin is overgebleven. 
LET OP: dit filmpje bevat enge beelden!

Bekijk de hele aflevering

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!