Waarom draait een klok rechtsom?

Geschiedenis
klok

De wijzers van de klok gaan altijd van links naar rechts. Met de klok mee, zoals wij zeggen. Waarom gaan ze eigenlijk van rechts naar links, en niet van links naar rechts? Willem Wever zocht het uit!

De zon imiteren

De eerste echte klok is ontwikkeld op het Noordelijk halfrond. Dit is het gedeelte van de aarde ten noorden van de evenaar. De oudste klok met wijzers zoals wij het kennen, stamt uit 1386 en werd gevonden in Engeland. De makers van de eerste klokken wilden de beweging van de zon imiteren, omdat de tijd voor de wijzerklok werd afgelezen uit de stand van de zon.

Van links naar rechts

Op het Noordelijk halfrond beweegt de zon van links naar rechts. De zon gaat links (in het oosten) op en gaat rechts (in het westen) weer onder. Omdat de wijzers van een klok zo gemaakt zijn dat ze de beweging van de zon in de lucht volgen, bewegen de wijzers van links naar rechts, via de bovenkant van de klok.

Wist je dat?

In Bolivia, een land in Zuid-Amerika, bewegen de wijzers van de klok van het congresgebouw in de hoofdstad La Paz van rechts naar links! Bolivia ligt op het Zuidelijk halfrond, waar de zon de andere kant op beweegt. In Bolivia vonden ze het gek dat hun klok was afgesteld op het Noordelijk halfrond, en daarom lieten ze deze klok ombouwen.