Welke dieren mag je als huisdier houden?

Dieren en planten
Welke dieren mag je als huisdieren houden?

De dieren die je als huisdier mag houden staan op de huis- en hobbydierenlijst die de overheid van Nederland heeft opgesteld. De huisdierenlijst vind je op de site van de Rijksoverheid en wordt soms aangepast, omdat bepaalde dieren ziektes kunnen overdragen, gevaarlijk zijn of bijzondere verzorging nodig hebben. Je mag best veel dieren als huisdieren houden, maar er zijn wel bepaalde regels die je moet onthouden.

Lijkt het jou wel iets om een krokodil als huisdier te hebben? Of een panda in de tuin? Let dan goed op, want ook al lijkt een diertje nog zo lief, je mag ze echt niet allemaal houden. In de uitzending zocht onze reporter Bram uit welke dieren je wel en welke dieren je niet als huisdier mag houden.

Dit zijn de dieren die je in Nederland niet als huisdier mag houden:

- Canadese bever
- Coyote
- Sabelmarter
- Wasbeer
- Muskusrat
- Canadese marter
- Canadese das
- Amerikaanse marter
- Zeehond
- Alle soorten primaten (apen en halfapen)
- Bengaalse Kat
- Canadese Lynx
- Caracal
- Poema
- Roestkat
- Rode Lynx
- Jagoearoendi of Otterkat
- Leeuw
- Fretkat

Beschermde diersoorten

Helaas betekent het niet dat je alle andere dieren wel als huisdier mag houden. De regels voor beschermde dieren zijn namelijk behoorlijk ingewikkeld. Naast deze lijst bestaan er nog een heleboel beschermde dierensoorten. Dat zijn bijvoorbeeld tijgers of olifanten. Deze dieren mag je niet zomaar uit het wild halen.

In gevangenschap geboren beschermde dieren mag je wel als huisdier houden. Je mag dus een tijger als huisdier houden, als de tijger in gevangenschap is geboren. Wel moet je goed voor je wilde huisdier kunnen zorgen. Voor een hond gelden andere regels dan voor bijvoorbeeld een olifant of een pinguïn. Pinguïns zijn groepsdieren, dus je kunt niet maar één pinguïn houden. Ook heeft een pinguïn meer nodig dan een kleine vijver. En is er wel een dierenarts in de buurt die weet hoe hij een zieke pinguïn moet verzorgen?

een walvis springt uit het water

Een walvis aanschaffen?

Als je aan al deze regels voldoet dan mag je eigenlijk best veel dieren als huisdier houden. Wat dacht je van een giraffe in de tuin? Of een walvis? Het kan dus echt! Het past waarschijnlijk alleen niet in je achtertuin of je badkuip...

Of je nu een cavia of een panda als huisdier wil, zorg altijd dat je goed weet hoe je voor je dier moet zorgen. Wil je meer weten over het aanschaffen en verzorgen van (vreemde) huisdieren? Check de site van het LICG!