Wat is het zeldzaamste dier ter wereld?

Dieren en planten
Luipaard

Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot. Bekijk hieronder meer bedreigde en dus zeldzame diersoorten. 

Het Wereld Natuur Fonds heeft een lijst opgesteld met de vijf meest bedreigde en dus zeldzaamste dieren die nog in het wild leven.

Helemaal zeker is de telling niet. Veel zeldzame dieren zijn schuw, of leven diep in het oerwoud. De tellingen gebeuren vaak door de uitwerpselen (de poep) te tellen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij reuzenpanda's en olifanten.

Dit is de top 5 zeldzaamste dieren:

1. Amoerluipaard


Van dit bijzondere dier leven er in het wild waarschijnlijk nog maar 40! Het dier leeft in het oosten van Rusland en China. Er zijn mensen die geloven dat de vacht en de botten van het amoerluipaard ziektes kunnen genezen. Ook wordt het leefgebied van dit dier door bosbranden en de aanleg van oliepijpleidingen steeds verder aangetast.

2. Javaanse neushoorn


Er zijn nog ongeveer 50 in het wild levende dieren van deze neushoornsoort. Het leefgebied van de Javaanse neushoorn strekte zich ooit van India tot een groot deel van Indonesië. Nu komen ze alleen nog voor in de jungle van het Indonesische eiland Java.

3. Sumatraanse neushoorn


Dit is de kleinste van alle neushoorns, en na de Javaanse de meest bedreigde. Wist je dat deze neushoorns haren hebben? Er leven waarschijnlijk nog maar 200 dieren in het wild.

4. Iberische Lynx


Er leven nog ongeveer 225 van deze zeldzame kattensoort in het zuiden van Spanje. Vroeger werd er veel op ze gejaagd, maar tegenwoordig is vooral de afname van het aantal konijnen (door ziektes) een belangrijk probleem. De Iberische Lynx eet namelijk vooral konijnen.

5. Cross River Gorilla's


De Cross River Gorilla is de meest bedreigde apensoort in Afrika. Er zijn er nog maar 300 van! Ze komen alleen voor in het grensgebied tussen Kameroen en Nigeria.

Je ziet dat er maar liefst twee neushoornsoorten op plek 2 en 3 van deze lijst staan. Dit zijn twee Aziatische soorten. Maar ook in Afrika gaat het niet goed met de neushoorn. In Zuidelijk Afrika doden stropers nog steeds veel zwarte neushoorns. Gelukkig worden er ieder jaar nog steeds meer zwarte neushoorns geboren dan er gedood worden.

Wil je meer weten? In de dierenbieb van het WNF vind je heel veel informatie over al deze bijzondere dieren.

Bron: Wereld Natuur Fonds & WNF Rangerclub