Wat doet een dierenverzorger?

Wat doet een dierenverzorger?

Er zitten vaak honderden dieren in een dierentuin. Die hebben allemaal verzorging nodig. Wat doet zo’n dierenverzorger eigenlijk op een dag. Robin en Ewout lopen 12 uur mee met dierenverzorger Jan.

07.00

Het is nog supervroeg, maar de aardvarkens zijn al wakker. Jan maakt het terrein voor de olifanten vast schoon. Dat moet gedaan worden voor de dieren naar buiten komen, en het publiek er is. De poep die wordt verzameld, gaat in grote bakken. Een paar keer per jaar worden die bakken opgehaald door een boer die er zijn land mee bemest.

08.30

De olifanten moeten worden gevoerd. Terwijl de beesten stukjes brood naar binnen werken, kijkt de verzorger naar de poten en de nagels. Dit doen ze omdat de olifanten de hele nacht in hun eigen ontlasting staan. Schonen poten zijn dan wel zo fijn!

13.42

Nadat de olifanten buiten zijn, gaat de verzorger verder met de rest van zijn taken. De olifanten zijn namelijk niet de enige dieren in de dierentuin. En iedereen wil graag wat eten.

De pinguïns bijvoorbeeld krijgen vis te eten. Dit zijn geen gewone vissen. Er zitten vitamine A tabletjes in verstopt zodat ze dat genoeg binnenkrijgen. De pilletjes worden verstopt achter de kieuwen.

De panters hebben liever een goed stuk vlees. Het meeste eten wordt in dezelfde keuken bereidt. Zo is er een hele grote inloopkoelkast waarin het eten voor de panters wordt opgeslagen. De dierenverzorger zaagt zelf stukken vlees af.

16.15        

Terwijl de panters in het binnenverblijf zitten, verstopt verzorger Jan eten in het buitenverblijf. Hij hangt het aan bomen en andere moeilijke plaatsen, zodat de panters moeten werken voor hun eten.  

Als je zelf dierenverzorger wil worden moet je tegenwoordig naar de Middelbare Agrarische School. Daar zit een opleiding dierenverzorging met een specialisatie tot dierentuinverzorger. Die opleiding duurt 3 jaar en dan kun je dierenverzorger worden.                                     

Weet jij...

Hoe dieren in de dierentuin aan hun naam komen?
Waarom dierentuinen niet vol raken met alle babydieren?
Wat er gebeurt met een overleden olifant?

Rate this article

  • love 22% love
  • lol 24% lol
  • omg 28% omg
  • pff 26% pff
site-footer-logo