Wat doen ze met dieren die in het dierenasiel worden binnen gebracht?

Dieren en planten
Een hond achter een metalen hek

Er wordt onderscheid gemaakt tussen zwerfdieren en afstandsdieren. Zwerfdieren zijn dieren die geen baasje meer hebben of dieren die verdwaald zijn en waarvan hun baasje op zoek is naar het dier. Afstandsdieren zijn dieren waarvan de eigenaren niet meer in staat zijn om voor het dier te zorgen en ze daarom naar het dierenasiel brengen.

Zwerfdieren worden binnengebracht bij het dierenasiel door de dierenambulance of door mensen die het dier gevonden hebben. Maar het gebeurt ook dat de medewerkers van het tehuis na een telefoontje van verontruste inwoners, die het dier enige tijd zien rondzwerven, hem komen ophalen. Bij aanwezigheid van een chip of tatoeage wordt de eigenaar snel gevonden, maar in ieder geval wordt de hond of kat aangemeld bij de Stichting Amivedi. Dat is de landelijke vrijwilligersorganisatie die alle vermiste dieren bijhoudt. Mensen kunnen bij deze organisatie controleren of hun dier ergens in een dierenasiel zit. Lukt het na 14 dagen nóg niet om de eigenaar te vinden, dan begint het zoeken naar een goed tehuis en dus een nieuw baasje.

Het dierenasiel vangt ook dieren op waarvan de eigenaren niet meer in staat zijn om voor hun huisdier te zorgen. Voor afstandsdieren moet het baasje die het dier brengt vaak geld betalen aan het dierenasiel. Het dierenasiel wordt dan eigenaar van het dier. Nadat er wat meer bekend is van de dieren, volgt het zoeken naar een goed tehuis en dus een nieuw baasje.