Waarom zijn veel koeien zwart-wit?

Dieren en planten
koe

Net als bij honden zijn er bij koeien verschillende rassen. Het ene ras heeft zwart-witte vlekken, het andere ras heeft een lange bruine vacht. Ook geeft het ene ras bijvoorbeeld veel melk terwijl de koeien van het andere ras juist veel vlees heeft.

Holstein koeien

Het koeienras dat je in Nederland het meest ziet zijn Holstein koeien. Deze koeien zijn zwart-wit of bruin-wit gevlekt en geven heel veel melk. Voor het vlees moet je niet bij deze koeien zijn: echt dik worden ze niet.
 

Dikke billen

Maar als je goed oplet zie je meer koeienrassen in Nederland lopen. De Belgische witblauw bijvoorbeeld, vaak wit met soms grijze vlekken. Deze koe heeft stevige schouders en goede dikke billen. Ze geven net genoeg melk om hun kalfjes groot te brengen maar leveren wel veel vlees op.

Schotse koeien

De Schotse hooglander ken je misschien ook wel. Je ziet hem vaak in natuurgebieden lopen. Ze hebben lange bruine haren, met een pony over de ogen. Ook hebben ze enorme hoorns. Deze koeien komen oorspronkelijk uit Schotland. Ze zijn wel een strenge winter gewend. Daarom kunnen ze hier prima het hele jaar door buiten lopen zonder stal.

Wit laken

Twee rassen die je vroeger veel in Nederland zag, zijn de Lakenvelder en de Blaarkop. De Lakenvelder koe is helemaal bruin of zwart met om de middel een witte band. Het lijkt net of deze koeien een wit laken op hun rug hebben liggen. De Blaarkop is zwart of bruin met een witte kop. Rond de ogen hebben deze koeien grote vlekken die lijken op blaren. Je ziet deze koeien niet zo vaak meer. Veel boeren kiezen nu voor andere koeienrassen omdat deze meer melk of vlees kunnen produceren.


Bron: Zuivelonline