Waarom zijn baby eendjes geel?

Dieren en planten
Baby eendjes

Baby eendjes hebben geen gele donsveertjes, maar dat lijkt soms wel zo. De donsveertjes van baby eendjes zijn eerder kleurloos en doorzichtig. De kuikens van eenden die je in stadsparken en vijvers ziet, zijn meestal bruin van boven en geel van onderen. De baby eendjes hebben deze kleuren, zodat ze zo min mogelijk opvallen voor dieren die een baby eendje willen vangen. Sommige eendenkuikens zijn helemaal geel, omdat ze een kleurstof missen. 

Wilde eenden

De eenden die je vaak in stadsparken en vijvers ziet zijn wilde eenden. Anders dan je misschien denkt, zijn hun donzige kuikens meestal bruin van boven en geel van onderen. Als ze op het water zitten is dat wel zo veilig. Door hun donkere rug en lichte buik zijn ze zowel vanuit de lucht als van onder water niet zo snel te zien.

Baby eendjes

Levensbelang

Het is van levensbelang dat ze zo min mogelijk opvallen, want er zijn allerlei dieren die zo’n kuikentje best willen oppeuzelen, zoals meeuwen en snoeken.

Van geel naar wit

Soms zijn kuikens van de wilde eend inderdaad helemaal geel. Als volwassen eend worden ze dan helemaal wit. Dat komt door een kleurafwijking. Ze missen een bepaalde kleurstof; het melanine.