Waarom rijden mensen op paarden en niet op bijvoorbeeld een koe?

Waarom rijden mensen op paarden en niet op bijvoorbeeld een koe?
paard koe rijden

Sterk

Paarden zijn geschikte rijdieren, omdat ze een sterke rug en sterke benen hebben. Ze zijn groot en sterk genoeg om door een volwassen mens bereden te worden. Ze kunnen dat bovendien over een lange afstand volhouden.

Zwak

Runderen (koeien) hebben daarvoor een te zwakke rug. Bovendien zijn paarden sneller en wendbaarder en ze zijn beter te trainen. Zebra’s zijn misschien ook sterk genoeg om een mens te dragen, maar die zijn veel moeilijker te temmen en hebben eerder de neiging om te bijten. Een combinatie van eigenschappen maakt dus dat paarden goede rijdieren zijn.

Verschil

Bij dreigend gevaar komt het verschil in bouw en gedrag tussen paarden en runderen duidelijk naar voren. In de wilde natuur weten paarden door hun snelheid aan roofdieren te ontsnappen. Runderen kunnen niet snel wegrennen. Ze blijven staan met de hoorns naar voren en proberen hun vijand van zich weg te duwen.

Trekwerk

Vergeleken met paarden zijn runderen (ossen) beter in het zwaardere trekwerk. Bijvoorbeeld van een kar of een ploeg. Ze hebben een krachtige nek en sterke schouders, en hun gespleten hoeven geeft ze een betere grip op een modderige ondergrond. Het zijn dus sterke trekdieren, maar geen goede rijdieren. Alleen in Aziatische landen zitten kinderen nog wel eens op waterbuffels om ze bijvoorbeeld naar een waadplaats te leiden.

Rate this article

  • love 24% love
  • lol 29% lol
  • omg 20% omg
  • pff 27% pff
site-footer-logo