Waarom fluiten vogels?

Waarom fluiten vogels?

Als je in het bos loopt, hoor je vast wel eens de vogeltjes fluiten! Vogels staan bekend om hun mooie zang, maar waarom fluiten vogels eigenlijk?

Praten

Vogels maken verschillende geluiden om met elkaar te “praten”. Meestal zijn het de mannetjes die het mooiste zingen. Ze vertellen hun soortgenoten dat die plek al bezet is (hun territorium).

Het mooist

Vrouwtjes kiezen de mannetjes die het mooist en het langst zingen. Een mannetje dat lang kan zingen heeft een goed leefgebied en kan dus veel voedsel voor de jonge vogels vinden. Dat zijn de beste mannen.

Voorjaar

Vogels zingen meestal alleen in het voorjaar. Dan moeten ze hun territorium verdedigen en een vrouwtje zoeken. Na de broedtijd is zingen niet meer nodig. Het trekt dan alleen maar de aandacht van roofdieren en dus stoppen de meeste vogels dan met zingen.

Andere geluiden

Naast de zang kennen vogels ook verschillende andere geluiden. Er zijn korte roepjes waarmee ze elkaar aangeven waar ze zitten. Vogels die in groepen trekken roepen ook steeds naar elkaar zodat ze weten waar de soortgenoten zijn. Als er gevaar is laten ze een alarmgeluid horen om de soortgenoten te waarschuwen.

Bron: Vogelbescherming

 

Rate this article

  • love 29% love
  • lol 20% lol
  • omg 29% omg
  • pff 22% pff
site-footer-logo