Waarom begraven schildpadden hun eieren in het zand?
Schildpadden gaan niet zoals een kip op hun eieren zitten, maar ze begraven hun eieren op het strand waar ze zelf geboren zijn. Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Gat graven
De vrouwtjes zeeschildpadden leggen hun eieren op het strand waar ze geboren zijn. Hoe ze dit strand terugvinden weet niemand. Als de zeeschildpad een goede plek heeft gevonden op het strand, dan graaft ze een gat om de eieren in te leggen. In de 60 dagen voordat de eieren uitkomen, vindt er een uitwisseling van zuurstof plaats tussen de eieren en het zand. Als de schildpad haar eieren in het water zou leggen zou dit onmogelijk zijn.
Weg van de eieren
De zeeschildpadden keren direct na het eieren leggen terug naar zee. Het heeft geen zin om op de eieren te gaan zitten, want zeeschildpadden zijn koelbloedig. Hun lichaamstemperatuur is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. Ze hebben geen mechanisme dat hun lichaamstemperatuur op een bepaald niveau houdt, zoals mensen.