Waarom begraven schildpadden hun eieren in het zand?

Waarom begraven schildpadden hun eieren in het zand?
kleine schildpad in zand

Schildpadden gaan niet zoals een kip op hun eieren zitten. Ze begraven ze in het zand op het strand! Dat is gek. Waarom ze dat doen? Daar weet Willem Wever wel antwoord op.

Gat graven

De vrouwtjes zeeschildpadden leggen hun eieren op het strand waar ze geboren zijn. Hoe ze dit strand terugvinden weet niemand. Als de zeeschildpad een goede plek heeft gevonden op het strand, dan graaft ze een gat om de eieren in te leggen. In de 60 dagen voordat de eieren uitkomen, vindt er een uitwisseling van zuurstof plaats tussen de eieren en het zand. Als de schildpad haar eieren in het water zou leggen zou dit onmogelijk zijn.

Weg van de eieren

De zeeschildpadden keren direct na het eieren leggen terug naar zee. Het heeft geen zin om op de eieren te gaan zitten, want zeeschildpadden zijn koelbloedig. Hun lichaamstemperatuur is afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. Ze hebben geen mechanisme dat hun lichaamstemperatuur op een bepaald niveau houdt, zoals mensen.

Niet warmbloedig

De vrouwtjes schildpad kan de eieren niet warm houden, het zand wel. Dat heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de zeeschildpadden de eieren in het zand.

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 26% lol
  • omg 30% omg
  • pff 23% pff
site-footer-logo