Hoe wordt een hond een (hash)speurhond?

Dieren en planten

Een speurhond wordt gebruikt voor zijn neus. Een hond heeft een veel beter neus dan een mens. Een speurhond is altijd een herdershond. Want die wil veel voor zijn baasje doen.

De politiehond en de hondengeleider worden getraind onder leiding van de hoofdinstructeur van de hondenbrigade. Een hond werk altijd met dezelfde begeleider. Zo leren ze elkaar goed kennen en weet de hond naar wie hij moet luisteren. De training van een speurhond duurt 4 maanden. Ze leren onder andere de geur van drugs goed kennen en na afloop van de training doen ze een drugs-opsporingsexamen. Als ze slagen krijgen ze een diploma!

Een speurhond wordt ingezet om een spoor te volgen, bijvoorbeeld het spoor van een gevluchte inbreker. Een speurhond kan het spoor dat de inbreker met zijn schoenen heeft achtergelaten ruiken en volgen. Soms wel kilometers lang! Een speurhond kan ook zoeken naar drugs. Zelfs als de drugs is ingepakt in plastic kan de hond het ruiken. Als er iemand wordt vermist worden er ook vaak speurhonden ingezet. Zo kan een groot gebied snel wordt afgezocht, veel sneller dan een politieman dat kan.