Hoe wordt een blindengeleidehond opgeleid?

Hoe wordt een blindengeleidehond opgeleid?

Je hebt vast wel eens een hond gezien met een tuigje om en hun baasje loopt vaak met een lange stok. Dat zijn blindengeleidehonden! Maar hoe worden die getraind?

Puppypleeggezin

Een blindengeleidehond brengt zijn eerste jaar door in een puppypleeggezin. Daar wordt hij goed verzorgd, opgevoed en afgericht. De hond moet goede hondenmanieren leren, basiscommando’s zoals ‘zit’ en ‘af’ en hij moet wennen aan alles waar hij straks als blindengeleidehond mee te maken krijgt; kinderen, katten, andere honden, drukke straten en winkels.

School

Na een jaar gaat de hond naar school. De opleiding duurt ongeveer 8 maanden. Op de school leert de hond zijn baasje veilig door het verkeer te leiden. Ook leert de hond bepaalde commando’s om dingen aan te geven, bijvoorbeeld de krant.

Ook leert de hond zijn baas een lege zitplaats aan te wijzen in bijvoorbeeld de trein. Als de hond dit allemaal onder knie heeft wordt de hond gekoppeld aan een baasje.

Lees ook: Kan een hond een bloedneus krijgen/hebben?

Elkaar leren kennen

Onder leiding van een instructeur leren het baasje en de hond elkaar kennen. Er wordt dan gekeken of het ‘klikt’. Dat is erg belangrijk! Een hond en zijn baas zijn heel vaak bij elkaar, het is dus belangrijk dat ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Niet aaien!

Een blindengeleidehond die aan het werk is (ze hebben dan vaak een tuigje aan) mag je niet aaien. De hond is erg geconcentreerd als hij aan het werk is. Hij moet goed opletten en zorgen dat er niets met zijn baas gebeurt. Als hij geaaid wordt, kan de hond afgeleid worden. Hij kan dan zijn werk niet meer goed doen.

Weet jij ook...

Waarom een hond niet tegen chocola kan?

Hoe een blindengeleidehond weet waar zijn baasje naartoe moet?

Rate this article

  • love 23% love
  • lol 17% lol
  • omg 34% omg
  • pff 26% pff
site-footer-logo