Hoe kunnen trekvogels zulke grote afstanden vliegen?

Dieren en planten
trekvogel

Trekvogels vliegen mega lange afstanden! Maar hoe kunnen ze dat? Krijgen ze nooit honger? Of pikken ze onderweg wat op? Willem Wever geeft antwoord.

Overwinteren

Trekvogels gaan ieder jaar naar het zuiden om te overwinteren. Ze vliegen duizenden kilometers non-stop achter elkaar door. Dat kost heel veel energie en dat halen ze uit de vetvoorraad die ze aanleggen voor ze vertrekken.

Heel veel eten

Ze moeten dus heel veel eten voordat ze vertrekken. Ze weten wanneer ze moeten gaan eten door hun biologische klok. Dat is een mechanisme dat iedereen in zich heeft dat zegt wanneer je iets moet doen. Voor ze gaan opvetten wegen ze ruim een kilo en als ze in het voorjaar vertrekken naar hun broedgebied bijna twee kilo.

Zuinig

De weg kunnen ze vinden op basis van de stand van de zon, de beweging van de sterren en het magnetisch veld van de aarde. Trekvogels hebben allerlei manieren om zuinig met energie om te gaan zodat ze lang kunnen vliegen. De vogels vliegen bijvoorbeeld in een V, dan vangt de voorganger de wind op zodat ze energie besparen. Ze kunnen op deze manier ook zien waar ze heen gaan en samen vliegen is veel veiliger!