Hoe maak je een cello?

Wetenschap & Techniek
cello

Familie 
De cello maakt deel uit van de familie van de viool. Deze familie bestaat naast de cello natuurlijk uit de viool, de kleinste uit de familie en de dubbele bas, de grootste.Deze instrumenten hebben allemaal vier snaren.

Materiaal
De cello is ongeveer 70 centimeter groot. Als hij op de uitschuifbare bodempin staat, kan hij wel 85 centimeter groot zijn. Het instrument wordt meestal gemaakt van hout, maar kan tegenwoordig ook van koolstofvezel gemaakt worden. Dit is een superlicht en supersterk materiaal en is erg goed bestand tegen het weer. Dit is het ideale materiaal om mee in de openlucht te spelen.

Maken
Het bouwproces start met het uitzagen van de achterkant van de “buik” van de cello. Hier wordt daarna de zijkant vastgemaakt, die dezelfde vorm heeft gekregen door hem onder hoge druk met een klein beetje warmte te buigen. Daar komt de bovenkant op, waar er een aantal gaten inzitten om van de “buik” een klankkast te maken. Aan deze klankkast wordt de hals vastgemaakt, waar de snaren langs gaan en aan het einde worden vastgemaakt. De andere kant van de snaren wordt aan de klankkast vastgemaakt. Dan wordt de cello gekeurd en klaargemaakt voor het vervoer naar de winkels of het concertgebouw.