Treinkaping De Punt

treinkaping

Op 23 mei 1977 vielen negen gewapende Molukkers een trein binnen vlakbij spoorwegovergang ‘’De Punt’’. Het doel van de kaping: De Nederlandse regering moest zich inzetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Als de regering hier niet mee akkoord zou gaan, zouden de Molukkers de trein opblazen. In dit artikel lees je wat er precies is gebeurd.

 

Over de kaping

Op 23 mei 1977 kaapten negen Zuid-Molukse jongeren de intercity van Assen naar Groningen. Dit gebeurde ter hoogte van het Drentse dorp: ‘’De Punt’’, daar komt de naam van de kaping vandaan. De Molukkers lieten de machinist, de conducteur en 40 reizigers vrij uit de trein. Er blijven nog 54 reizigers over, deze worden gegijzeld. Als je gegijzeld wordt, word je vaak gevangengehouden en bedreigd.

Op ditzelfde moment werd er een basisschool in Drenthe 110 mensen gegijzeld, met hetzelfde doel..

Doel

Wat wilde de kapers bereiken met het gijzelen van al deze onschuldige mensen? Tijdens de kaping eisten de Molukkers een onafhankelijk republiek der Zuid-Molukken en vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Als de regering niet wilde meewerken, zouden de kapers de trein opblazen. 

Onderhandelen

Vanaf dat moment starten de ''onderhandelingen''. De politie probeert drie weken lang te onderhandelen met de gijzelnemers, maar zonder resultaat. Na twee weken worden er alleen twee zwangere vrouwen en een zieke passagier vrijgelaten. 

Na 19 dagen is de gijzeling nog steeds in gang. De Minister van Justitie besluit dat het tijd is om in te grijpen. Mariniers en straaljagers ingezet om de gegijzelden te bevrijden. Mariniers dringen de trein binnen en binnen enkele minuten zijn 6 van de 9 gijzelnemers dood, ook overlijden er twee passagiers. 

Wat is er gebeurd

Tot op de dag van vandaag weten we niet precies wat er in die drie minuten is gebeurd, hier zijn verschillende theorieën over.