Raakt snot ooit op?

Het menselijk lichaam

Al dat snot in je neus is eigenlijk helemaal niet fijn, maar waarom zit het er eigenlijk? En waarom raakt het nooit op? Willem zocht uit waarom dat zo is.

Snot beschermt je

Snot wordt gemaakt in je neus. Het is slijmerig. Snot zorgt ervoor dat kleine stofjes die je uit de buitenlucht via je neus inademt worden opgevangen in je neus. Zo kunnen stofjes niet verder je luchtwegen inkomen. Vervolgens kan je de deze deeltjes uitsnuiten. Het snot beschermt dus je neus en luchtwegen.

Hoe werkt snot?

Snot wordt gemaakt in het neusslijmvlies. Als je verkouden bent, heb je last van een virus in je neus. Door dit virus gaat het neusslijmvlies harder werken om deze virussen op te vangen en uit jouw neus te verwijderen.

Lees ook: Wat komt er uit je neus als je in je neus peutert? 

Waarom zijn kinderen vaker verkouden?

Als je nog jong bent, moet jouw lichaam stofjes opbouwen tegen verschillende virussen (deze stofjes worden ook wel weerstand genoemd. Weerstand hebben jouw papa en mama al). Daarom ben je als kind vaker verkouden en maak je dus ook vaker en langer snot aan.

Allergie

Sommigen kinderen zijn allergisch voor bijvoorbeeld gras of honden. Het slijmvlies in de neus reageert dan bijvoorbeeld meer op hele fijne haartjes van de hond. Hierdoor zal je dus meer snot aanmaken als je allergisch bent en in de buurt van een hond komt. Jouw neus wil namelijk al die haartjes verwijderen maar de reactie is bij jou erger dan bij iemand die niet allergisch is.

Snot is niet vies!

Snot is dus niet vies maar het helpt jouw neus. Jouw neus kan daarom ook continu snot aanmaken.

Bron: Drs. A.Senft, KNO-arts, Van Linschoten Specialisten, Hilversum

Ook leuk om te lezen: Kan een vis ook verkouden worden?