Wetenschap: Wat is een bitcoin eigenlijk?

Willem Wever

Om een te weten wat een bitcoin is moet je weten wat geld is. Waarom is er eigenlijk geld?

Ruilen

Vroeger, toen er nog geen geld bestond, ruilde mensen, Als iemand die brood bakte geitenmelk wilde drinken, kon hij dit ruilen voor een beetje brood. Helaas is niet alles evenveel waard, het werd onhandig om steeds te ruilen. Toen kwam er geld, zodat je een briefje kon geven voor een stukje brood in plats van je hele geit!

Digitaal betalen 

Tegenwoordig wordt er steeds minder met briefjes betaald. Je kunt pinnen, contactloos betalen en tikkies sturen. Dat geld is dus niet aanraakbaar. Als je iets betaalt met je pinpas, gaat er geld van jou rekening af en komt het ergens anders bij. Toch is het best risicovol om al je geld toe te vertrouwen aan een bank, wat als die bank wegvalt? Is al je geld dan weg? 

Bitcoin

Om dit te voorkomen is de block chain bedacht. Dit houdt in dat iedereen een eigen (online)boekje met alle transactief krijgt. Als er dan iets wegvalt, maakt dit niet uit want je kunt elkaar controleren. Het ditigatale geld wordt de bitcoin genoemd. Toch is het belangrijk om op te passen met je geld investeren in bitcoins, de waarde veschilt namelijk dagelijks! Het kan zomaar zo zijn dat alles ineens weg is.