Hoe kun je tomaten kweken in de winter?

Eten en drinken
still

Groente en fruit groeien in de zon. Toch kunnen we ook in de winter gewoon vers groente en fruit in de supermarkt kopen. Hoe groeien tomaten in de winter? Willem Wever gaat op zoek naar het antwoord!

Goede techniek

In Nederland schijnt de zon niet het hele jaar door, maar worden tomaten wel het hele jaar gekweekt. Dat kan allemaal dankzij ingewikkelde technieken. Daarin is Nederland een van de beste ter wereld!

Kassen

Tomaten worden bijna altijd in grote kassen gekweekt. Het kan namelijk niet het hele jaar buiten vanwege het Nederlandse klimaat. Met grote lampen wordt de kas verwarmd, zodat de tomaten lekker in het nepzonnetje kunnen groeien.

Discolicht!

De lampen aan het plafond zijn gloeilampen, die net als de zon geel licht schijnen. Maar tussen de tomaten hangen ook lampjes: blauwe en rode. Net een disco dus, die kassen!

In zonlicht zitten namelijk allemaal verschillende kleuren: de kleuren van de regenboog! Dus ook rood en blauw. Het rode licht zorgt ervoor dat de plant goed groeit en blijft leven, en het blauwe licht zorgt ervoor dat de tomaten aan de plant goed groeien.

Fotosynthese

Om te groeien heeft een plant glucose – ofwel suiker – nodig. Dit maakt de plant zelf van water, CO2 en zonlicht. Dat noemen we fotosynthese. Bij fotosynthese maakt de plant ook zuurstof aan. En dat ademen wij in!

Steenwol

Tomaten kunnen groeien in aarde, maar ook in steenwol. De wortels nestelen zich daarin en ze krijgen water in de bakjes van steenwol.

Goed groeien

Hoe lekkerder warm het is, hoe harder de plant groeit. Sommige tomaten groeien in 8 weken, andere doen er wel 16 weken over!

Insecten in de kas

Er vliegen ook hommels rond in de kassen. Zij bevruchten de bloemen, zodat er een tomaat kan groeien. Zij wonen in een hommelflat tussen de planten.

Ook worden er ‘goede insecten’ ingezet om ‘slechte insecten’ op te eten. Een natuurlijk bestrijdingsmiddel dus.