Hoe kun je het beste scrubben?

Sport
Willem Wever

Kay is crosser en wil graag weten hoe je kan scrubben, dat is een vette truc op een crossmotor. Ajouad en Kay gaan naar een motorcrossbaan. Daar gaan ze samen met Nederlands kampioen motorcross Jeffrey Herlings crossen en natuurlijk scrubben.

Het begin

Een goed begin is het halve werk! Dus Kay en Jeffrey oefenen eerst op de start. Jeffrey raadt aan om gewoon het gas open te gooien en gaan! Het is namelijk belangrijk om zo snel mogelijk weg te zijn om als eerste de bocht door te komen.

Als eerste door de bocht

Het is van belang dat je als eerste door de bocht komt, want dan heb je niemand voor je. Je hoeft met niemand rekening te houden. Als je als 25e start, dan gebeuren er allemaal gekke dingen zoals valpartijen of aanrakingen met elkaar.

De bocht

Maar die bocht neem je niet zomaar... Dat is een kunst op zich, je moet namelijk driften! Driften is gecontroleerd dwars glijden waardoor het achterwiel wegglijdt. Tips:
- Je gaat naar rechts hangen als de bocht naar rechts gaat.

- Je vermindert gas en je schakelt terug.

- Je remt zo min mogelijk.

- Dan ga je nog meer naar rechts hangen.

Oefenen en oefenen

Dan is het aan Kay om al die tips in werking te zetten. Hij doet het supergoed! Jeffrey heeft nog twee tips voor hem: iets minder lang driften, en nog iets meer snelheid. Op naar het volgende onderdeel!

Scrubben

Met scrubben ga je zo plat mogelijk over de bult heen om tijd te besparen. Hoe hoger je de bult overcrosst, hoe meer tijd je natuurlijk verliest! Jeffrey heeft weer een tip voor Kay: voordat je de bult opracet, is het van belang dat je de motor als in een S-vorm al de bult over manouvreert. Kay oefent en oefent en het lukt hem om steeds minder hoog de bult over te komen! Kampioen in de dop wat ons betreft!