Wat betekent het als eten koosjer of halal is?

Eten en drinken
Bakje met dadels waar mensen van eten

Misschien heb je het wel eens op een verpakking in de supermarkt zien staan. Een halal-keurmerk of een koosjer-keurmerk. Maar wat betekent dat eigenlijk? Het halal-keurmerk staat op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de regels uit de Koran. In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten.

Halal

Als op een verpakking met vlees staat dat het halal is, wil dat zeggen dat het dier op een bepaalde manier geslacht is. Die regels komen van de Koran. Het heilige boek van de islam. Niet elk dier wordt zomaar opgegeten. Zo mag halalvlees niet afkomstig zijn van carnivoren (vleeseters), dieren die spontaan gestorven zijn of varkens. Tenzij er echt niets anders te eten is. Dieren die nog drinkende jonkies hebben, en jonkies zelf mogen ook niet worden geslacht.

Zeedieren

Dieren die uit de zee komen worden vaak ook als halal beschouwd. Net als insecten en andere soorten eten, zoals groenten, vruchten en dranken (zonder alcohol), kunnen ook zo gegeten worden door iemand die halal eet. Als iets niet halal is, wordt het haram genoemd.

Speciaal slachten

Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. De dieren worden op een bepaalde manier geslacht, want het dier mag geen pijn lijden tijdens het proces van slachten. Tijdens het slachten wordt Allah (God uit de Koran) aangeroepen. Een Iman (soort van leider binnen de islam) spreekt ook een zegening uit over het dier.

Koosjer

In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd. Het systeem van spijswetten in het Jodendom heet kasjroet. Als iets niet koosjer is, wordt het trefah genoemd.

Gespleten hoeven

Alle dieren met gespleten hoeven die herkauwen zijn koosjer. Dus runderen, schapen, geiten en herten. Dieren die niet worden gegeten zijn kamelen, varkens, hazen, palingen, garnalen en kreeften.

Slacht

Net als bij halalvlees worden dieren die koosjer zijn op een speciale manier geslacht. Al het bloed wordt weggehaald en de messen die worden gebruikt moeten heel scherp en recht zijn.