Wat is betekent het als eten koosjer of halal is?

Wat is betekent het als eten koosjer of halal is?
Bakje met dadels waar mensen van eten

Misschien heb je het wel eens op een verpakking in de supermarkt zien staan. Een halalkeurmerk of een koosjerkeurmerk. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Halal

Als op een verpakking met vlees staat dat het halal is, wil dat zeggen dat het dier op een bepaalde manier geslacht is. Die regels komen van de Koran. Het heilige boek van de Islam. Niet elk dier wordt zomaar opgegeten. Zo mag halalvlees niet afkomstig zijn van carnivoren (vleeseters), dieren die spontaan gestorven zijn of varkens. Tenzij er echt niets anders te eten is. Dieren die nog drinkende jonkies hebben, en jonkies zelf mogen ook niet worden geslacht.

Zeedieren

Dieren die uit de zee komen worden vaak ook als halal beschouwd. Net als insecten. Andere soorten eten zoals groenten, vruchten en drinken (zonder alcohol), kunnen ook zo gegeten worden door iemand die halal eet. Als iets niet halal is wordt het haram genoemd.

Speciaal slachten

Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. Meestal worden de dieren onverdoofd geslacht, terwijl Allah (god uit de Koran) wordt aangeroepen. Een Iman (soort van leider binnen de Islam) spreekt ook een zegening uit over het dier.

Koosjer

In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd. Het systeem van spijswetten in het Jodendom heet kasjroet. Als iets niet koosjer is wordt het trefah genoemd.

Gespleten hoeven

Alle dieren met gespleten hoeven die herkauwen zijn koosjer. Dus runderen, schapen, geiten en herten. Dieren die niet worden gegeten zijn kamelen, varkens, hazen, palingen, garnalen en kreeften.

Net als bij halalvlees worden dieren die koosjer zijn op een speciale manier geslacht. Al het bloed wordt weggehaald en de messen die worden gebruikt moeten heel scherp en recht zijn.

Challenges