Naar vraag & antwoord

Hoe werkt een koelkast? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe werkt een koelkast?

Nicole Stevens stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

IJskast
Een koelkast wordt ook wel ijskast genoemd. Vroeger werkte die echt met ijs. Je kocht een klomp ijs van zo'n 30 bij 30 bij 30 cm. Die ging in een kast met hooi eromheen om het goed te isoleren. De spullen die koud moesten blijven gingen erop. Dat bleef ongeveer een week goed.

Lees ook: Waarom wordt chocoladepasta hard in de koelkast en pindakaas niet?

Vloeistof
Tegenwoordig hebben we een koelkast die echt actief dingen afkoelt. Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur gaat de koelkast aan het koelen. Binnen in de koelkast wordt een vloeistof verdampt. Daardoor wordt de koelkast koud. Dit lijkt raar, maar het werkt wel.

Energie
Probeer het zelf maar eens met wat parfum of aftershave. Als je dat op je hand sprenkelt, voel je dat je hand afkoelt. Het verdampen van de vloeistof in de koelkast gebeurt in de achterwand, dus niet waar het voedsel ligt. De damp die in de koelkast ontstaat wordt buiten de koelkast (aan de achterkant) weer tot vloeistof gemaakt. Dat kost veel energie. Het rooster achter de koelkast voelt dan ook warm aan. Er wordt meer warmte gemaakt aan de achterkant van de koelkast, dan kou binnen in de koelkast. Als je de koelkast open laat staan, wordt het in de keuken dus steeds warmer, en de energie rekening steeds hoger!

Weet je ook:

Hoe je de datum van een pak melk uit kan rekenen? 

Hoe ze indoor sneeuw maken? 

Nicole Stevens stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!