Hoe werkt een koelkast?

Wetenschap & Techniek
koelkast

IJskast

Een koelkast wordt ook wel ijskast genoemd. Vroeger werkte die echt met ijs. Je kocht een klomp ijs van zo'n 30 bij 30 bij 30 cm. Die ging in een kast met hooi eromheen om het goed te isoleren. De spullen die koud moesten blijven legde je daar op. Dat eten bleef op die manier ongeveer een week goed.

Vloeistof

Tegenwoordig hebben we een koelkast die echt actief dingen afkoelt. Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur, dan gaat de koelkast koelen. Binnen in de koelkast wordt er dan een vloeistof verdampt. Daardoor wordt de koelkast koud. Dit lijkt raar, maar het werkt wel.

Energie

Probeer het zelf maar eens met wat parfum of aftershave. Als je dat op je hand sprenkelt, voel je dat je hand afkoelt. Het verdampen van de vloeistof in de koelkast gebeurt in de achterwand, dus niet waar het voedsel ligt. De damp die in de koelkast ontstaat wordt buiten de koelkast (aan de achterkant) weer tot vloeistof gemaakt. Dat kost veel energie. Het rooster achter de koelkast voelt dan ook warm aan. Er wordt meer warmte gemaakt aan de achterkant van de koelkast, dan kou binnen in de koelkast. Als je de koelkast open laat staan, wordt het in de keuken dus steeds warmer, en de energie rekening steeds hoger!