Top 10 vragen van deze week!

Top 10 leukste vragen

Deze vragen werden deze week het meest bekeken. Willem Wever weet het antwoord! Heb jij een vraag voor Willem Wever? Stel 'm hier!

1. Wat hebben de Romeinen allemaal uitgevonden?

Krijg jij les op school over de Romeinen? Dan kan dit je zeker helpen! Geld, de kalender, het alfabet... we gebruiken nu nog steeds veel van wat de Romeinen hebben uitgevonden. Ongeveer 2000 jaar geleden waren zij de baas in Europa en daar zie je nu nog best veel van terug. 

2. Waarom is Prinsjesdag op de derde dinsdag van september?

Vorige week was het Prinsjesdag. Dat is elk jaar op de derde dinsdag van september. Wist je dat het eerder op maandag was? Omdat veel volksvertegenwoordigers al op zondag, hun rustdag, moesten vertrekken naar Den Haag, hebben ze het verplaatst naar dinsdag. 

3. Hoe vouw ik een Condor vliegtuig van papier?

Het Condor vliegtuig kan met trage, soepele bochten alle hoeken van de kamer doorkruisen. Vouw nu zelf een Condor vliegtuig met dit handige stappenplan!

Voor het maken van dit vliegtuigje heb je een papier nodig op A4 formaat. Je kunt ook het template gebruiken op onderstaande pagina en deze op A4 formaat afdrukken.

4. Waarom kun je tamme kastanjes wel eten en wilde kastanjes niet?

Het is herfst! Je zult vanaf nu ook meer kastanjes tegenkomen. Wist je dat tamme kastanjes gezien worden als lekkernij? De wilde kun je niet eten. Deze zijn zelfs giftig! Ontdek meer over het verschil tussen de tamme en wilde kastanjes.

5. Hoe komt het dat er seizoenen bestaan?

Deze vraag scoort al een paar weken. De herst is nu begonnen. Zouden daarom meer mensen dit zich afvragen?

De aarde doet er 365 dagen over om één keer om de zon te draaien. Dat noemen wij een jaar. Een jaar is verdeeld in seizoenen. Veel mensen denken dat de reden hiervan is dat de aarde in de winter verder van de zon afstaat. Maar nee, de echte reden is dat de aarde schuin staat!

6. Hoe kan het dat een boemerang altijd weer terug komt?

Een boemerang blijft in de lucht en komt weer bij je terug, omdat deze een speciale vorm heeft. De bovenkant is bol en de onderkant is recht. Hoe je een boemerang gooit, is ook belangrijk. Een boemerang wordt meestal rechtop staand gegooid, zodat deze ronddraait en er een opwaartse kracht ontstaat die de boemerang laat kantelen. 

Olieplatform

7. Hoe werken en wonen mensen op een booreiland?

Een booreiland is een platform op zee waar ze naar aardolie en aardgas boren. Mensen die daar werken blijven daar vaak twee weken en werken 12 uur per dag. Een booreiland is eigenlijk een soort ministadje op zee. Er is zelfs een sportschool! 

8. Wat is het symbool van de Islam?

Het symbool van de Islam bestaat uit een nieuwe maan en een vijfpuntige ster en werd voor het eerst gebruikt in de tijd van sultan Mohammed II. Dat was in het Byzantijnse Rijk, het huidige Turkije.

Lichaam

9. Hoeveel organen heeft een mens?

Ook deze vraag werd veel gesteld. Het antwoord is niet heel makkelijk. Omdat het er zoveel zijn en het een hele complexe zaak is om alle organen te tellen, vertellen we iets meer over de organenstelsels. Een groep organen die een gezamenlijke functie hebben noemen we een organenstelsel. Het menselijk lichaam bevat wel 11 van deze verschillende stelsels:

10. Hoe worden mummies gemaakt?

De Egyptenaren maken van het dode lichaam een mummie, zodat deze niet vergaat. Dit proces duurt in totaal 70 dagen. Eerst worden de organen zoals longen, maag en darmen uit het lichaam gehaald en apart gemummificeerd. Dat betekent dat deze organen worden uitgedroogd zodat ze bewaard kunnen blijven.