Hoe wordt mayonaise gemaakt?

Eten en drinken
Stokbroodje dat in een schaaltje aioli wordt gedoopt.

Welke saus gooi jij over je frietjes heen? Grote kans dat het mayonaise is. Het gele goedje kan bij van alles gegeten worden, en is enorm populair. Hoe wordt mayonaise eigenlijk gemaakt? Willem Wever weet het!

Eitje

De basis van mayonaise bestaat uit eieren en olie. Het makkelijkste is om het eiwit van de eidooier te splitsen. Het eiwit wordt namelijk minder vaak gebruikt dan de dooiers. Vervolgens worden de dooiers met een olie opgeklopt tot een romige mayonaise. Wil je een extra smaakje toevoegen? Dan kun je er dingen als truffels of verse kruiden doorheen gooien.  

Goed verhaal

Er zijn verschillende verhalen over waar mayonaise precies vandaan komt. Het meest voorkomende verhaal verwijst naar de havenstad Maó op het Spaanse eiland Minorca. Daar zou het recept zijn veroverd door de Britten tijdens de Zevenjarige oorlog. En vanuit daar kwam het uiteindelijk in de handen van de Fransen. Maar de Franse versie van het verhaal ontkent dat en claimt dat het een uitvinding was van een Franse kok. De verhalen spreken elkaar tegen, en zowel Spanje als Frankrijk claimt mayonaise te hebben uitgevonden. Een voorloper op de mayonaise is aioli. Een saus gemaakt van knoflook en olie. De saus werd zelfs al door de oude Romeinen gegeten!

Pizza erbij

In Nederland en België wordt mayonaise vooral gegeten bij friet. Maar wist je dat ze in Japan ook mayonaise op de pizza doen. De Russen zijn trouwens ook dol op mayonaise. Ze eten wel 2.5 kilo mayonaise per persoon per jaar!