Waarom kun je tamme kastanjes wel eten en wilde kastanjes niet?

Waarom kun je tamme kastanjes wel eten en wilde kastanjes niet?
kastanje

De kastanjes die uit de boom vallen rond herfsttijd kun je niet allemaal eten. Maar er zijn trucjes om te kijken of je 'm kunt eten. Lees verder voor de tips!

Verschillen

Tamme en wilde kastanjes zijn de bekendste kastanjes. Van een afstandje lijken ze veel op elkaar, toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Zo heeft een tamme kastanje een puntje aan de bovenkant. Een wilde kastanje is juist mooi rond. Ook heeft de tamme kastanje meer stekels op het omhulsel en zijn ze dunner dan die van de wilde kastanje.

Gezond voedsel!

Een ander belangrijk verschil is dat je de tamme kastanje kunt eten. Hij is zelfs erg gezond! Er zit weinig vet in en veel koolhydraten. De tamme kastanje smaakt zoet en wordt beschouwd als een lekkernij. Je kunt hem bakken, poffen of puree van maken. Wilde kastanjes kun je níet eten. Ze zijn erg bitter, waardoor hij vies smaakt en je buikpijn krijgt. Herten en schapen kunnen deze kastanjes wel eten.

Paardenmedicijn

Ook wordt het gebruikt als medicijn voor paarden. Daardoor wordt de wilde kastanje ook wel paardenkastanje genoemd. Tip: Wil je weten of de (tamme) kastanjes die je hebt gevonden nog goed genoeg zijn om op te eten? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd of uitgehold door insecten. Zinken ze naar de bodem dan kun je ze opsmullen!

Dit is ook leuk om te lezen:

Hoe ontwikkelt een boom zich?

Waarom zijn planten groen?

Rate this article

  • love 21% love
  • lol 28% lol
  • omg 31% omg
  • pff 21% pff
site-footer-logo