Wat is Alzheimer?

Het menselijk lichaam
De hersenen

Nederland vraagt elk jaar aandacht voor de ziekte Alzheimer, maar wat is dit precies? Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen. Je kan moeilijk informatie onthouden. Denk bijvoorbeeld aan welke dag het is of de naam van je beste vriend. Het kan leiden tot vervelende situaties.

Dementie

Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes. Alle ziektes hebben te maken met het verwerken van informatie. Dementie tast je hersencellen aan en langzamerhand gaat je eigen geestelijke gezondheid achteruit.

Fases van Alzheimer

In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer praten mensen verward, speken ze minder vloeiend of vergeten ze recente gebeurtenissen. In de tweede fase worden de veranderingen duidelijker. Sommige mensen zijn verward over de tijd, lopen weg of brengen zichzelf in gevaar. Het kan zijn dat iemand vergeet om het gas van het fornuis uit te zetten. In de laatste fase heeft iemand nog meer hulp nodig. Iemand kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen. Op dit moment lopen verschillende onderzoeken naar de ziekte en naar een medicijn.

Stel al je vragen

Heb je meer vragen over dit onderwerp? Neem dan eens een kijkje op de site van Alzheimer Nederland. Of ken je iemand met Alzheimer en wil je daar graag met iemand over praten? Ook al ken je niemand! Je kan al je vragen stellen via de site van De Kindertelefoon. Je kan gratis en anoniem met iemand chatten.