Waarom blijft erop bier wel schuim liggen maar op frisdrank niet?

Eten en drinken
schuim op een glas cola

Je hebt vast wel eens iemand bier zien drinken met een dikke schuimlaag. Als je cola inschenkt krijg je zo'n zelfde schuimlaag alleen lost deze binnen een paar tellen op. Hoe kan dat? Willem Wever zoekt het uit. 

Softdrinks

Cola en andere soorten frisdrank worden ook wel softdrinks genoemd. Ze bestaan voornamelijk uit water, suiker, kleur- en smaakstoffen en koolzuurgas. Dat laatste zorgt voor de bubbels in je drinken.

Eiwitten

Bier bevat net als frisdrank ook koolzuurgas, maar wel veel minder suiker dan softdrinks. Bier smaakt behoorlijk bitter. Naast koolzuurgas bevat bier nog meer ingrediënten waaronder verschillende koolhydraten en eiwitten.

Schuimlaag

Koolhydraten en eiwitten zorgen er samen voor dat het schuim op het bier blijft staan. Schuim bestaat namelijk uit koolzuurgas en vloeistof. In frisdrank ontbreken de eiwitten waardoor het schuim bijna gelijk oplost. 

Lees ook: Waarom spuit frisdrank? 

Hop

Bij het brouwen van bier wordt ook hop gebruikt. Dit plantje zorgt ervoor dat de bier zijn smaak en geur krijgt. Bepaalde stoffen van het plantje gaan als een schil om de koolzuurbelletjes zitten. Hierdoor wordt het bierschuim nog steviger.

In het schuim van bier zit alcohol. Als je toch het schuim wilt proeven, vraag dan of je ouders eens een biertje met 0.0% alcohol voor je meenemen uit de supermarkt!

Weet je ook...

Hoe bier gemaakt wordt? 
Hoe je een mentosgeiser maakt?