Hoe speel ik een bal met een boogje om de keeper?

Sport
Willem Wever

Je ziet het vast wel eens tijdens een voetbalwedstrijd op televisie. De voetballer schopt de bal tijdens een penalty in een perfect boogje om de keeper heen. Diederik legt je uit hoe dat kan!

Lucht

Wanneer een voetbal door de lucht heen schiet, vliegt er aan alle kanten lucht langs. De lucht die erlangs vliegt moet een lichte bocht maken. Dit komt omdat de bal rond is. Om dat bochtje te kunnen maken grijpt de lucht zich een beetje vast aan de voetbal. Doordat aan alle kanten die lucht voorbij schiet, wordt aan alle kanten van die bal er even hard aan getrokken. Daardoor vliegt de bal in een rechte lijn.

Effect

Als je bij voetbal een bal effect meegeeft gebeurd er iets bijzonders. De bal vliegt dan niet alleen door de lucht, maar draait ook nog zelf. Op dat moment gebeurd er aan de bovenkant van de bal iets anders dan aan de onderkant van de bal.

Bovenkant

Aan de bovenkant van de bal draait de bal in tegenovergestelde richting van de lucht die langs de bal heen gaat. Hierdoor komt de lucht allerlei stukjes voetbal tegen voordat het aan de andere kant van de bal is. De lucht trekt aan alle stukjes bal die het tegenkomt.

Onderkant

Aan de onderkant van de bal, draait deze in dezelfde richting mee als de lucht die erlangs afvliegt. De lucht is er aan de onderkant dus veel sneller langs af dan aan de bovenkant. Doordat het verschil bij de bovenkant en onderkant van de bal verschilt vliegt de bal omhoog. Dit heet het magnuseffect.

Zelf proberen

Er zijn twee dingen belangrijk om de effectbal onder de knie te krijgen. Een harde aanloop en heel veel oefenen. Je moet de bal als je trapt schampen aan de zijkant. Hierdoor gaat de bal ronddraaien.