Wat is de Zwarte Dood?

Het menselijk lichaam
bloedbaan

Wat is de pest?
De Zwarte Dood is hetzelfde als de pest. De pest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie heet de Yersinia pestis. Vlooien en wilde knaagdieren hebben deze bacterie bij zich. Vlooien en wilde knaagdieren geven de bacterie door aan de mens.

Lees ook: Mogen kinderen donor worden?

Soorten pest
Er bestaan drie soorten pest: builenpest, bloedpest en longpest.

Builenpest
De builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen. Daarna ontstaan zeer pijnlijk zwellingen rond de liezen en de oksels. Auw! Zonder behandeling kan de bacterie in de bloedbaan terechtkomen. Als de bacterie in je bloed komt, dan wordt het een bloedpest.

Bloedpest
Door de bacterie brengt het hart niet voldoende bloed naar alle organen en weefsels. Hierdoor beschadigen deze en sterven ze af. De kans is dan groot dat je dood gaat. Gelukkig bestaan er over heel de wereld goede artsen die weten wat ze moeten doen!

Longpest
Longpest is de meest gevaarlijke vorm van pest. Als iemand niet goed geholpen wordt binnen 24 uur is de ziekte bijna altijd dodelijk. De verschijnselen van longpest lijken op die van een ernstige longontsteking. Met de longpest hoest je (bloederig) slijm op en heb je last van pijn op de borst. Je ademt niet goed en je kan misselijk zijn. Maar hoe kom je aan de pest?

Hoe raak je besmet?
Besmetting van dier op mens komt door een beet van een besmette vlo. Ook kan je door contact met besmette dieren een infectie krijgen. Bij longpest wordt de bacterie overgedragen via druppeltjes die vrijkomen tijdens hoesten, niezen en praten. De bacterie verspreidt zich dus heel snel.

Patiënten met longpest geven de ziekte door met hun (bloederige) hoest. Wanneer een patiënt wordt behandeld met antibiotica duurt de besmetting ongeveer twee dagen. Builenpest verspreidt zich als de pus uit de builen terechtkomt in het lichaam van een gezond persoon. Vies hè?!

Hoe vaak komt het voor?
Wereldwijd komt de pest nog voor in een aantal landen waaronder Madagascar, Congo en Peru. In Madagascar is in 2017 een pestepidemie geweest. Meer dan 1100 mensen kregen longpest! Ruim honderd mensen zijn overleden. Gelukkig komt de pest al heel lang niet meer voor in Nederland, de laatste keer was in 1929. Bijna een eeuw geleden!

Verdwijning
Er zijn vroeger veel mensen ziek geworden of zelfs gestorven aan deze ziekte in Europa. Er worden verschillende redenen gegeven voor het verdwenen van de pest uit Europa, zoals de verdwijning van de zwarte rat, minder armoede, beter voedsel en een betere hygiëne.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Weet jij ook dat...
je door roken longkanker kan krijgen?
het bloed dat in je lichaam zit water is met rode bloedcellen?