Hebben we ook plastic soup in Nederland?

De aarde
Willem Wever

Plastic soup is al het plastic dat in de zee terecht is gekomen. Ricky vraagt zich af of we het probleem van de plastic soup ook in Nederland hebben. Samen met Tess gaat hij het water op om achter het antwoord te komen. 

Er zwemt heel veel plastic in de zee!

Marine-bioloog Roos laat zien hoeveel plastic er in de Nederlandse zee zit. Op een wereldkaart laat ze zien waar de zeestromingen het meeste plastic bij elkaar brengt. 80% van al het plastic dat in de zee te vinden is, komt van het land. Roos neemt Ricky en Tess mee de boot op om te zoeken naar al dat plastic. 

Niets te zien...

Zo op het blote oog is er helemaal geen plastic te zien! Hoe zit dat dan? Het zit vaak wat dieper in de zee. Roos legt uit dat er vissen, schildpadden, vogels en walvissen doodgaan omdat er meer plastic dan eten in hun lichaam zit. Hoe zielig is dat?! :-( 
Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak mosselen eten, per jaar 11.000 stukjes plastic binnenkrijgen!! En zelfs 60% daarvan blijft zitten in je lichaam. 

Weterschapper Gerben

Gerben laat zien hoe je bio-plastic kunt maken. Dat is plastic dat wel in de zee terecht mag komen, omdat het afgebroken wordt door de zee. Dat plastic wordt gemaakt van bacteriën, dat hij gewoon uit de sloot vist! Ricky en Tess ontpoppen zich als ware wetenschappers en helpen Gerben bij het maken van bio-plastic! Dit wordt gedaan met hele ingewikkelde machines.

Microscoop

Er komt zelfs een microscoop bij te pas om de bacteriën te kunnen zien. In die microscoop zie je dat er vetdeeltjes zijn ontstaan tussen de bacteriën door. En deze vetdeeltjes laat Gerben opdrogen. Dit is dan het bio-plastic! 

Een aangespoeld plastic flesje op het strand

Ingewikkeld proces

Na dit ingewikkelde proces kan er bio-plastic gemaakt worden. Dit wordt na drie maanden al afgebroken als het in de zee terecht komt! Er is dus een vervanger van plastic. Maar ondertussen drijft er nog heel veel plastic in de zee. 

Zeven

We zijn weer terug op de boot. Marine-bioloog Roos vist wat water uit de zee en begint met het zeven van het water. Ze is op zoek naar hele miniscule deeltjes plastic. Ze vertelt dat als er twee minideeltjes plastic op het oppervlak te vinden is, er op z'n minst 2000 deeltjes op de bodem te vinden zijn. 

Heel vies

Roos zegt dat de wateren in Nederland heel vies zijn. Ze gelooft er niet in dat de wateren weer schoon kunnen worden. Maar we kunnen er wel met z'n allen voor zorgen dat het water niet nog viezer wordt. Dit doe je door minder plastic te gebruiken!