Wat doet een boswachter?

De aarde
bos

Een boswachter is iemand die waakt en zorgt voor een natuurgebied. Als boswachter heb je veel taken, ondanks dat je dit misschien niet verwacht. Het klinkt misschien wel als een droombaan, lekker chillen de hele dag! Niets is minder waar, een boswachter heeft het hele jaar door genoeg te doen. Hieronder lees je wat een boswachter allemaal doet en hoe je een boswachter wordt. 

Wat doet een boswachter?

In Nederland zijn heel veel natuurgebieden te vinden, sommige van deze worden beheert of beschermt door boswachters. Dit is een behoorlijk veelvragende taak! Als beheerder ben je verantwoordelijk voor het rondleiden van de bezoekers en moet je ervoor zorgen dat de aanwezige dieren geen stress ervaren, door bijvoorbeeld te veel drukte. Ook houdt een boswachter toezicht op de natuur, planten en paddenstoelen mogen bijvoorbeeld niet zomaar platgetrapt worden! 

Er zijn verschillende ''soorten'' boswachters. De ene boswachter houdt zich bezig met alle dieren die in het bos leven, de ander communiceert vooral met de pers en bezoekers en weer een ander houdt zich bezig met de toekomstplannen. Dit alles hangt af van welke opleiding je hebt gevolgd en waar op dat moment behoefte aan is.

natuurgebied

Bij boswachter hoef je ook niet alleen te denken aan het bos, er zijn namelijk ook natuurgebieden die vooral bestaan uit water. Sommige boswachters hebben dan ook hun vaarbewijs, zodat ze op het water goed in de gaten kunnen houden of er niet te hard wordt gevaard en het water schoon genoeg is .

Hoe word je boswachter?

Boswachter word je niet zomaar.  Zoals je net kon lezen zijn er veel verschillende soorten boswachters, de opleiding die je doet heeft dus ook te maken met de uiteindelijke functie die je krijgt.  Je hebt verschillende opleidingen die aansiluiten op dit beroep, een voorbeeld hiervan is de HBO opleiding: Bos-en natuurbeheer. Deze studie duurt 4 jaar en je leert onder andere veel over de natuur door middel van biologie en verdiept je bijvoorbeeld in klimaatverandering en duurzaameid. Ook moet je beheersplannen schrijven voor een natuurgebied en ook leer je hoe je een ondernemingsplan schrijft. 

Er is een vergelijkbare studie op MBO niveau, deze is alleen wat meer gericht op de praktijk. Deze studie heet: Vakbekwaam medewerker Bos en Natuurbeheer.

Wil je meer weten over studies die passen bij het beroep boswachter? Je kunt even een kijkje nemen op  https://www.nationaleberoepengids.nl/boswachter#opleidingen