Hoe helen botbreuken?

Het menselijk lichaam
Hoe helen botbreuken?

Naomi heeft gelukkig nog nooit iets gebroken, maar is wel heel nieuwsgierig hoe een gebroken bot weer heel wordt. Een breuk doet vaak pijn, dus het is belangrijk dat je bot weer goed aan elkaar groeit. Hoe werkt dat?

Tintelingen

Als een breuk heel ernstig is, zijn er soms zenuwen bekneld. Dan kan het zijn dat je tintelingen krijgt. Bij een gebroken pols gaan de vingers dan bijvoorbeeld tintelen.

Röntgenfoto

Om te kijken of een bot gebroken is, wordt in het ziekenhuis een röntgenfoto gemaakt. Daarmee kan door de huid heen worden gekeken en is de breuk goed te zien.

Gips

Om te genezen, krijgt de patiënt gips. Eerst gaat er een soort steunkousje over iemands gebroken pols of been, en daarna wordt het gips eromheen gedaan.

Het gips zijn eerst een soort doeken. Door deze in het water te doen, wordt het gips plakkerig en kan het rondom het gebroken lichaamsdeel worden gevormd. Als een soort beeldhouwer!

Het gips zorgt ervoor dat je gebroken bot niet beweegt. In die tijd – vaak 4 tot 6 weken – groeit het bot langzaam weer netjes aan elkaar. Zonder gips kan het bot scheef groeien!

Moeilijke breuken

Soms is alleen gips niet genoeg om een botbreuk te helen. Dat kan verschillende redenen hebben.

Soms staat een bot scheef nadat het gebroken is. Dan moet het bot eerst recht worden gezet, zodat hij niet scheef aan elkaar groeit. Afhankelijk van hoe scheef het bot is, wordt hij op de EHBO of zelfs op de operatiekamer rechtgezet.

Vastschroeven

In ernstige gevallen kan een bot zo scheef gebroken zijn, dat hij door de huid naar buiten steekt. Dan moet de patiënt geopereerd worden. Maar om een been of arm met een wond kan geen gips. Daarom wordt het bot vastgezet met schroeven. In plaats van het gips houden die schroeven het bot op de juiste plek!

De zaag erin!

Als het bot heel is, kan het gips eraf. Dat gebeurt met een speciale zaag. Die zaag kan namelijk door het gips heen, maar zaagt niet door je huid. Super veilig dus! En daarna kun je weer lekker klimmen en klauteren met allebei je armen en benen!