Hoe werkt Aquanura?

Wetenschap & Techniek
lichtshow

Op 31 mei 2012 werd in de Efteling Aquanura geopend. De attractie is geplaatst ter ere van het eerste sprookje in het sprookjesbos: de Kikkerkoning. Het is een van de grootste fonteinenshow van Europa, en bestaat uit een heleboel verschillende onderdelen.

Naam

De naam Aquanura is ontstaan doordat er verschillende woorden zijn samengevoegd. 'Aqua' betekent 'water', wat in het geval van deze attractie natuurlijk heel goed klopt. 'Anura' betekent 'kikker', terwijl 'nura' een ander woord is voor 'licht'. Aquanura betekent dus eigenlijk 'verlicht water' of 'kikkerwater'.

Water

Water is het belangrijkste onderdeel bij Aquanura, maar niet het enige. Bij de shows worden ook vuur, licht en muziek gebruikt. Daarom zit er achter de attractie ook een ingewikkeld stukje techniek. Zo bestaat de attractie bijvoorbeeld uit meer dan 4,5 kilometer aan leidingen voor het vervoeren van water en lucht. Dat is meer dan 45 keer de lengte van een voetbalveld!

Lampen

Verder wordt er tijdens de shows gebruik gemaakt van negenhonderd lampen, van 29 lichtmasten en van verschillende apparaten die de luchtdruk regelen. De luchtdruk moet altijd op ongeveer acht bar (bar geeft de luchtdruk aan in de leiding) blijven, zodat de waterstralen heel hoog gespoten kunnen worden. Zonder luchtdruk komt er namelijk een heel slap straaltje uit de waterleidingen. Al deze apparatuur is geplaatst in een hele grote, betonnen bak in de Vonderplas.

Heleboel werk

Om ervoor te zorgen dat alle leidingen en lampen precies zouden doen wat de bedoeling is, hebben zogenoemde waterchoreografen de show voorgeprogameerd. Dit was een heleboel werk, want alle lampen, fonteinen en effecten moesten per seconde worden ingesteld op de muziek en de show duurt iets meer dan twaalf minuten! In totaal heeft de programmering zo'n drie maanden geduurd. Gelukkig hoefden ze dat maar één keer te doen, want de show wordt nu gestuurd door computers!

Bron: de Efteling